+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Mali princ

Antonie de Saint-Exupéry
Mali princ


Ime pisca: Antonie de Saint-Exupéry

Ponešto o piscu: Antonie de Saint-Exupéry, francuski pisac živio je od 1900 do 1944. g. napisao je nekoliko romana (“Pošta za jug, Nocni let, Zemlja ljudi, Ratni pilot, Tvrdava”) i alegorijansku pricu “Mali princ”.

Tema: Doživljaji Malog princa

Osnovna misao: Covjek samo srcem dobro vidi, a bitno je i ocima nevidljivo.

Likovi: Mali princ, pilot Antonie de Saint-Exupéry

Sadržaj:
Jednog dana se pilot Antonie de Saint-Exupéry se spustio u pustinju zbog kvara na motoru zrakoplova. Sutradan u zoru probudio ga je neobican mališan. Taj mališan bio je Mali princ. On mu je rekao da je njegova planeta jedva nešto veca od obicne kuce i da se teleskopom teško nazire. Svakog dana pilot je saznavao nešto novo o planeti. Princ je prije nego što je otišao sa svoje planete pomno ocistio sva tri svoja vulkana. na svom putovanju od planete do planete mali princ otkriva njezine stanovnike. Stanovnici na tim planetima su kralj, uobraženko, pijanac, poslani covijek i geograf. Svi stanovnici su besmisleni, beskorisni, besciljni. Napokon sedma planeta je bila Zemlja. Nade se u pustinji i upoznaje zmiju. Dolazi do vrta rascvjetanih ruža. Ruže ga ražalošcuju jer je on mislio da je ruža na njegovom planetu jedinstven cvijet. Tad, legavši u travu i zaplakavši upoznao je lisicu. Jednog dana ju je pripitomio. Osmi dana razgovaraše pilot i mali princ u pustinji. Išli su tražiti rodu i našli su jedan bunar. Tu su se napili vode. Sutradan , navecer, šecuci pilot je upazio princa. Ode princ do mjesta gdje je pao i padne polako. Te se noci mali princ vratio na svoju planetu.
5 Lektire za školu: Mali princ Antonie de Saint-Exupéry Mali princ Ime pisca: Antonie de Saint-Exupéry Ponešto o piscu: Antonie de Saint-Exupéry, francuski pisac živio je ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi