+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

MAJKA COURAGE I NJEZINA DJECA

Brecht - MAJKA COURAGE I NJEZINA DJECA

O KNJIZI:
UREDNIK: Slobodan Šnajder
PREVEO: Ante Stamac
UREDIO: Branka Matan
IZDAVAC: Omladinski kulturni centar, Zagreb, 1989.
ZA IZDAVACA: Viktor Tulicic

ŽIVOTOPIS:
Bertolt Brecht (1898.-1956.) njemacki je dramaticar, pjesnik i pripovjedac.
Iako izvrstan lirski pjesnik i majstor sarkasticne balade, Brecht je prije svega poznat kao dramski pisac i kazališni teoreticar, tvorac tzv. epskog teatra.
Prvi je veliki uspjeh postigao ''Operom za tri groša'' 1928., modernom preradom ''Prosjacke opere'' Johna Gaya 1728., koju je nekoliko godina poslije obradio i u obliku romana ''Prosjacki roman'' 1934.
Od kasnijih su Brechtovih djela najpoznatija: ''Majka Courage i njezina djeca'', ''Život Galilejev'', ''Dobri covjek iz Secuana'' i ''Kavkaski krug kredom''.
Brechtove su drame postigle medunarodni uspjeh nakon Drugog svjetskog rata, a njegov je epski teatar našao niz nasljedovatelja medu modernim dramaticarima.

VRIJEME RADNJE: 17.st., Tridesetogodišnji rat
MJESTO RADNJE: Poljska, Njemacka

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
MAJKA COURAGE (Anna Fierling), vojna krcmarica:
''Courage se, narednice, zovem jer sam se bojala da ce mi propasti posao pa sam se iz Rige provezla kroz zaštitnu vatru i 50 štruca kruha u kolima.''

KATTRIN, njezina nijema kci:
''Ovoj tu je vec dvadeset i pet, a još nema muža.''
''Ne budi odvec dobrocudna, Kattrin...''

OSTALI LIKOVI:
EILIF, stariji sin
ŠVICARSKI SIR, mladi sin
vrbovnik, narednik, kuhar, vojskovoda, vojni župnik, oružar, Yvette Pottier, onaj s povezom, drugi narednik, stari pukovnik, pisar, mladi vojnik, stariji vojnik, seljak i seljakinja, mladi seljak, stara žena, drugi seljak, seljanka, zastavnik, vojnici, jedan glas

KRATAK SADRŽAJ:
Djelo pocinje razgovorom izmedu jednog narednika i jednog vrbovnika. Govore o ratu.
Uto dolaze kola u kojima su majka Courage i njezina djeca Eilif, Švicarski sir i Kattrin. Vrhovnik i narednik traže ljude spremne za vojsku pa traže od majke Courage da im da svoja dva sina, no ona to ne želi. Ubrzo im svima otkriva sudbinu gatajuci im sa crnim križem i papiricima. Govori im da ce svi umrijeti, ali bez obzira na to, njezin stariji sin odlazi u vojsku.
Majka Courage se nalazi u kuhinji sa svojim kuharom. Zatim dolaze vojskovoda i stariji sin, koji zatraže jelo. Majka prisluškuje razgovor i saznaje da je njen sin omiljen i hrabar vojnik koji je opljackao seljake i ulovio dvadeset goveda. Eilif dolazi u kuhinju i preoznaje svoju majku. Cuju se topovi i pucanj te dolazi mladi sin.
Tri dana kasnije dolaze narednik i covjek sa povezom preko oka. Oni traže blagajnu i odvode mladeg sina, koji baca blagajnu u rijeku. Oni ga ubijaju i dovode na nosilima. Majka mora lagati te govori kako nikada prije nije vidjela tog covjeka. Rat se proširio, cuje se vojna glazba. Iz kuce se cuje plac. Vojskovoda je poginuo i traje pokop.
Majka Courage nije zadovoljna mirom jer joj onda ne ide trgovina. Kasnije dolazi stariji sin, zarobljen i traži majku. Kattrin ubijaju.
Majka kleci nad kcerinim tijelom. Sama nastavlja dalje. Ni ne zna još da je i stariji sin mrtav.
Ljubav je sila što dolazi s neba.
5 Lektire za školu: MAJKA COURAGE I NJEZINA DJECA Brecht - MAJKA COURAGE I NJEZINA DJECA O KNJIZI: UREDNIK: Slobodan Šnajder PREVEO: Ante Stamac UREDIO: Branka Matan IZDAVAC: Omladinski kult...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi