+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

LJUBAV ILI SMRT

Ivan Kušan
LJUBAV ILI SMRT

1.BILJEŠKA O PISCU

Ivan Kušan roden je 1933.g. u Sarajevu. Pisac je mnogih romana i novela, kritika, drama, a i prevodi s nekoliko svjetskih jezika. Radi kao i urednik casopisa. U književnosti uglavnom piše romane za mladež od kojih su najpoznatiji “Uzbuna na Zelenom vrhu”, “Koko i duhovi”, “Domaca zadaca”, “Ljubav ili smrt” i dr. Nagraden je dva puta “Nagradom grada Zagreba” i nagradom “Ivana Brlic Mažuranic”.

2.TEMA ROMANA : Kokove cudnovate zgode

3. IDEJA ILI PORUKA ROMANA : Treba biti domišljat i ustrojan i ne cekati da ti netko drugi riješi tvoje životne probleme

4.KRATAK SADRŽAJ

UVOD I POCETAK

Roman zapocinje tako da se mi, kao citaoci, upoznajemo sa svakodnevicom u životu Ratka Milica, zvanog Koko. Susrecemo i Anu, Kokovu veliku ljubav i sudbinu te ostale njegove prijatelje i prijateljice.

ZAPLET

Radnja u knjizi postaje sve zamršenija dok se Koko i ostalo “društvo” pripremaju za finalnu utakmicu u nogometu. No, radnja se razvija i na drugom planu u životu glavnih likova. Ljubav Kokova života, Ana, nestaje i Koko postaje glavni osumnjiceni. No, on nastoji opovrgnuti te sumnje i sam krece u potragu nestalom prijateljicom.

VRHUNAC
Vrhunac romana dogada se pred samu nogometnu utakmicu. Obje strane nešto skrivaju, Koko ocekuje Anu, a i sama utakmica je vrhunac uzbudenja svih sudionika. Koko i njegova momcad su pred pobjedom. Odjednom, Koko pogleda Anu i dolazi u trenutak kada treba birati izmedu nogometa ili ljubavi. Prevladavala je ljubav. Pratio ju je do mjesta gdje se održavalo natjecanje jedrilica i gdje Koko doživljava svoje najvece razocaranje. Naime, Ana Moser daje poljubac pobjedniku natjecanja. U meduvremenu, momcad “Zelenog vrha” je izgubila utakmicu i Koko odlucuje da ce se ubiti.

RASPLET

Koko se nakon jednog opce - razocarajuceg dana ipak nije ubio. No, odlucio je otici Ani Moser i sve joj ispricati. Medutim, ustanovio je da je Ana, sudbina njegovog života, zapravo jedna od njegovih prijateljica. Koko i njegova duga prijateljica Emica postaju svjesni svojih do tada neotkrivenih simpatija.

5. PSIHOLOŠKA I SOCIOLOŠKA KARAKTERIZACIJA GLAVNOG
LIKA

Koko je ustvari obican djecak iz obicne obitelji što se tice sociološkog porijekla i okolnosti pod kojim živi. No, što se tice psihološke karakterizacije, Koko je ponešto drukciji od ostalih likova. On je hrabar, neustrašiv i poduzetan, spreman uciniti bilo što da bi ostvario svoj cilj i da bi došao do rješenja. Spreman je “uvaliti” se u pravu zagonetku, kao što se vidi iz brojnih romana o njemu. No, istovremeno je i snalažljiv pa se tako može izvuci iz gotovo bilo koje nevolje. Koko je domišljat, odlucan, slobodnog uma zna kako opstati i uporan dok ne istjera “stvari na cistac”.

6.NAJZANIMLJIVIJE U ROMANU

Najzanimljiviji trenuci u ovoj knjizi su vezani uz tijek nogometne utakmice kad je obje jake momcadi suprotstavljaju, obje imaju skrivenu taktiku, no nitko ne zna kakvu. Istovremeno, glavni lik ocekuje svoju Anu igrajuci utakmicu svog života. On je zamislio kako ce se Ana pojaviti kad ce njezin djed, slavni golman, uruciti pehar pobjednicima, no ona se pojavljuje nakratko u publici i brzo nestaje. Koko se nalazi u situaciji životne odluke. Ovaj dio obilježava i vrhunac ovog “pustolovnog” romana. Napetost je tu najizraženija,a kroz uzbudljive dogadaje možemo odrediti osobine Koka i drugih likova. Trenuci kada Koko krece za Anom takoder su napeti, jer napokon ce ona ili zauvijek nestati ili ce zauvijek ostati njegova.

“Svanula je ta nedjelja. Jedva sam cekao da se sve riješi. I utakmica, i moja sudbina.”, citat, str. 83

7.DOJAM O KNJIZI

Roman Ljubav ili smrt govori o životu obicnog djecaka koji se najcešce nalazi u neobicnim situacijama. Ovaj roman Ivana Kušana stvarno je napet ponajprije zbog toga što se, citajuci ga lako možemo uživjeti u njegov tijek i što se mogu zamisliti u ulozi Koka dok citam stranicu po stranicu. Mislim da je pisac u ovome djelu izrazio svoje najjace osobine : dinamicnost, duhovitost i smisao za pustolovinu dok je citaocima pokazao kako se može u jednom naoko djecjem romanu spojiti sve one dogadaje koje cesto s uzbudenjem i napetošcu gledamo u filmovima.
5 Lektire za školu: LJUBAV ILI SMRT Ivan Kušan LJUBAV ILI SMRT 1.BILJEŠKA O PISCU Ivan Kušan roden je 1933.g. u Sarajevu. Pisac je mnogih romana i novela, kritika, drama, a i p...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi