+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

LEGENDE O KRISTU

SELMA LAGERLOEF:
LEGENDE O KRISTUNaslov djela: Sveta noc

Na pocetku price spisateljica govori o svojoj baki. Govori kako je njoj i djeci pricala puno prica. Najžalosnije od svega je to što je njena baka umrla. Od tada više nikad nije cula njezine price. Poslije 40 godina sjecala se samo jedne price o Isusovu rodenju.

Bio je Božic. Baka i djevojcica su željele ici na ponocku ali nisu mogle jer je jedna bila prestara a druga premlada. Te veceri je baka pricala jednu pricu. Bio je jednom jedan siromašan covjek koji je molio ljude za pomoc jer ce mu se smrznuti djetešce i žena. Tako je išao do vrata svake kuce i svatko ga je odbio. Najednom vidi vatru u daljini. Ode tamo i vidi stado ovaca i tri psa. Ovce se nisu preplašile, a psi nisu lajali. Tada se probudi pastir i baci svoj šiljasti štap na covjeka. Taj štap ne pogodi covjeka nego pade u polje. Onda covjek stane pred pastira i zamoli ga da mu pozajmi malo vatre. Pastir se sjeti da psi nisu lajali na covjeka, da ovce nisu pobjegle i da ga štap nije pogodio. I on mu pozajmi vatru. Covjek golim rukama uze žar vatre i ništa ga ne oprži. Tada ga pastir zaustavi i pita zašto je tako milosrdan. Siromašan covjek mu kaže da on to mora sam shvatiti. Covjek ode, a pastir ga pode pratiti. Kada su došli do spilje pastir vidje gdje covjek živi. Bilo mu je žao da se smrzne djetešce, pa dade vune covjeku da pokrije djetešce. Andeli dodu na brijeg, oko spilje, u spilju i podoše pjevati. Pastir onda shvati zašto je sve veceras tako radosno.

Baka stane s pricanjem i kaže:
«Ono što je pastir vidio možemo i mi».

Baka položi svoju ruku na djevojcinu glavu i kaže:
«Upamti ovo, jer je to istina kao što ja tebe vidim i kao što ti mene vidiš».
5 Lektire za školu: LEGENDE O KRISTU SELMA LAGERLOEF: LEGENDE O KRISTU Naslov djela: Sveta noc Na pocetku price spisateljica govori o svojoj baki. Govori kako je njoj i djeci pr...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi