+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU

Henryk Sienkiewicz

KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU
O PISCU I DJELU: Roden 1846. godine. Proputovao je Europu, ali i Afriku i Ameriku pišuci putopise ispunjene nestvarnim i stvarnim dogadejima. Poznat je po romanima Kroz pustinju i prašumu, Ognjem i macem, Quo vadis? i dr. U romanu Kroz pustinju i prašumu ispricao je uzbudljivu pricu o putovanju dvoje mladih kroz Afriku. Godine 1916. je umro.

TEMA: Putovanje Stasija ( Staša) i Nelle (Nele) kroz Afriku.

VRIJEME RADNJE: 19. st.
-dokaz: Takav se prorok javio godine 1881.

MJESTO RADNJE: Afrika
-dokaz: . . . kako je glas o djeci stigao s one strane Afrike. . .

IDEJA: Nikad ne smijemo odustajati

NAJBOLJI ODLOMAK: Dva hica, jedan za drugim, odjeknuše provalijom. Gebhr (Gebr) se stropošta na zemlju kao vreca pijeska, a kamis se nagne na sedlu i krvavim celom udari na konjski vrat.

OBRAZLOŽENJE: Ovaj odlomak mi je najboli zbog velike doze uzbudljivosti pomiješane s krvlju.

DOJAM: Ovo djelo mi se svidjelo zato što ima puno dogadaja i vrlo je zanimljivo. Opisi prirode su izvrsni.

LIKOVI: -Stasio: Hrabar, umišljen, snalažljiv, voli Nellu, požrtvovan, brižan.
-Nella: Mala, plašljiva

SADRŽAJ: Jednog dana, pošto su ocevi otišli na put, dode Kamis i kaže djeci da su im ocevi porucili neka s njim neka s njim otidu za njima. Ali Kamis ih je prevario i odveo ih je kod nekih ljudi koji su ih odveli (oteli) Mahdiju. Na putu su prošli kroz pustinju i tamo je Stasio pokušao pobjeci, ali su ga uhvatili i nije uspio. Kada su ih odveli do Mahdija, Stasio nije htio primiti njegovu vjeru, pa ih je poslao na teški put, jer je znao da ce djeca umrijeti. Ali naprotiv, Stasio je ubio ljude koji su ih vodili i zajedno sa Nellom, Kalijem i Meom otišli potražiti put kuci. U toj prašumi su im se dogodile mnoge stvari: Nella se razbolila, pripitomili su slona, susreli su gosp. Lndea koji im je dao kinina za Nellu i puno oružja. Doputovali su do Kalijevog sela i vodili rat protiv drugog plemena. Poslije tih dogodovština su došli u pustinju gdje su svi skoro umrli od žedi, ali spasili su ih neki vojnici i odveli ih ocevima. Nakon mnogo godina Nalla i Stasio su se vjecali i sretno živjeli do kraja svog života.
5 Lektire za školu: KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU Henryk Sienkiewicz KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU O PISCU I DJELU: Roden 1846. godine. Proputovao je Europu, ali i Afriku i Ameriku pišuci putopise...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi