+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

KRALJICA LEPA

Eugen Kumicic

KRALJICA LEPA

Bilješka o piscu:
Eugen Kumicic se rodio 1850. godine u gradicu Brsecu. Školovao se u rodnom mjestu i u Rijeci, Kopru, Zadru, ponovo u Rijeci, te konacno u Pragu i Becu.
Eugen Kumicic je bio romanopisac, pripovjedac, dramaticar, kriticar, pravaš… Bio je “slikar hrvatskog društvenog moralnog i politickog života svoga vremena”.
Predavao je kao profesor u raznim školama, a kasnije je dao otkaz kako bi se posvetio književnosti. Napisao je djela: Slucaj, Olga i Lina, Jelkin Bosiljak, Neobicni ljudi, Zacudeni svatovi…
Njegov clanak O romanu izazvao je burne rasprave o realizmu i naturalitmu. Kumicic je bio pod jekim utjecajem Zole, te zastupa naturalissticku metodu. Pisao je naturalisticke romane i pripovjetke iz istarskog kruga i zagrebackog kruga.


Likovi:
Kraljica Lepa
je kci Bele prvog, žena Zvonimira, ona je jaka i odlucna osoba, vrši jak utjecaj na Zvonimira i gura ga ka kruni, oslanjajuci se na ugarskog kralja. Ona je lukava, proracunata i sve u svemu prava glumica. Njena cud je nepostojana, no ona je inteligentna i uvijek zna što želi.

Kralj Zvonimir
je kralj pod paskom žene, miran, bojažljiv, odan papi, najpokorniji sluga sv. Stolice. Papa ga je okrunio za kralja, te je on zato papin vazal.

Petar Svacic
je prvi hrvatski ban, kasnije postaje kralj. On voli Nedu, a kao covjek je hrabar razuman i sapreman braniti Hrvatsku vlastitim životom.
Kraljica Neda
je kci Petra Krešimira IV, žena Slavica, izrazito lijepa i mila žena. Kumicic je u više navrata idealizira u olicenje kreposti. Omiljena je u narodu, jer je požrtvovna i hrabra, no njena je patnja velika.

Svi su likovi površno obradeni. U nekakvu karakterizaciju Kumicic se upušta kod Lepe i Nede no to je daleko od opsežne karakterizacije. Glavni likovi su stvarne povjesne licnosti, što dokazuje da je Kumicic dobar povjesnicar. Naglasak je dakle na dogadajima, a ne na likovima, i zato je to pravi povjesni roman.


Fabula:
Radnja zapocinje 1075. godine u samostanu sv. Stjepan de Pinis uz prostranu splitsku luku, u doba vladanja kralja Slavica, muža Nede, kcerke kralja Petra Krešimira. Normani su ugrabili kralja Slavica, kojega su ubrzo pronašli mrtvog. Kraljica Neda želi krenuti u Italiju u potrazi za mužem, ali ju Zvonimirov ujak Streza tajno otima i zatvara u svoju kulu, da bi pomogao Zvonimiru da dode na prijestolje. Jelena, Zvonimirova žena, odvodi Nedu na otok Maslinik, ali je Neda zajedno s Vekenegom uspjela preplivati do obale, gdje ih hvataju Lepini vojnici i zatvaraju u kulu Bihac. Lepa se boji pustiti Nedu, bivšu kraljicu, da u narodu ne dode do pomutnje, ali ne uspijeva jer je Neda pobjegla, te se urota otkrila. Kralj Zvonimir vlada kao papin vazal. Kada se Grgur VII posvadio i zaratio s Henrikom IV, hrvati na nagovor Zvonimira krecu protiv Njemaca, ali su ubrzo poraženi. Kada pocinju križarski ratovi, vazal pape Urbana II poziva narod na oslobodenje Jeruzalema. Na Kosovom polju, u selu Biskupiji, hrvati ubijaju Zvonimira, a ubrzo zatim je kraljica Lepa, sestra Ladislava Arpadovica, otišla bratu. Novi hrvatski kralj je Stjepan II, kji ubrzo umire i na prijestolje dolazi Svacic. U bitci kod Gline, potukli su se Hrvati s Madarima, koje su vodili Ladislav i Lepa. Lepa smatra da se Ladislav može okruniti za hrvatskog kralj unjeno ime, no madari gube bitku, te je Koloman stupio na hrvatsko prijestolje mirnim putem. Posljednji hrvatski kralj poginuo je na Gvozdu.


Struktura romana:
Roman se sastoji od 23 poglavlja.

Mjesto i vrijeme radnje:
Radnja se odvija u Hrvatskoj u 11. st.
5 Lektire za školu: KRALJICA LEPA Eugen Kumicic KRALJICA LEPA Bilješka o piscu: Eugen Kumicic se rodio 1850. godine u gradicu Brsecu. Školovao se u rodnom mjestu i u Rijeci, ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi