+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

KRALJ EDIP

SOFOKLO

KRALJ EDIP


KRATKI SADRŽAJ:

I. cin: Razgovor Tebanskog kralja Edipa s svecenikom. Svecenik podsjecuje Edipa da u njegovoj zemlji vlada kuga, da su polja i žene bez ploda. Edip sve to vec zna kao i njegova žena Jokasta i svakog trena ocekuju da se vrati Kreont koji ce donjeti vijesti iz prorocišta boga Feba. Dolazo Kreont i govori Edipu da iz njegove zemlje ce izaci nevolja kada nadu ubojicu svog vladara Laja na cijem prestolju sada stoji Edip.
II. cin: Edip cuvši za prorocanstvo nudi u ime boga da se pronade krivac za ubojstvo i da ga se istjera iz zemlje. No kako bi bilo teško pronaci krivca bez nekogtraga pozove Edip proroka Tiresiju. On je znao istinu, ali nije htio reci. Medutim, na zahtjev Edipa ipak je otkrio. Ubojica Laja je bio upravo Edip. Edip se razljuti, Tiresiju je branila istina, pa nastavi rekavši prorocanstvo, a ono je bilo da ce Edip postati slijep.
III. cin: Svada Edipa i Kreonta u kojoj Edip osuduje Kreonta da je nagovorio proroka Tiresiju da bi se dokopao vlasti. Tada se umješa Jokasta i razljuti kada vidi oko cegase svadaju. Kreont odlazi, a Jokasta želi doznati što je to uznemirilo njezinog muža. U njihvom daljnem razgovoru postaje sve jasnije, ali je Edip stvarno ubio Laja, ali mu Tiresijevo prorocanstvo nije posve jasno. Jedina nada je jedan pastir, svjedok ubojstva.
IV. cin: Dolazi glasnik iz grada Korinta u kojem je Edip odrastao i govori mu da je starac Polib umro, a i isto da mu on nije otac. Tada se Edip strašno uznemirio jer je bio uvjeren da mu je Polib otac. Medutim, glasnik mu rece da ga je dobio od jednog starog pastira koji je bio u Lajevoj službi. Tada je Jokasta probljedila jer je znala tko je Edip.
V. cin: Dolazi pastir koji mu isprica kako je došao do njega. Edip je shrvan bolom i bjesom. On je sin Jokaste i Laja. Sada mu je sve jasno. Oženio vlastitu majku, a ubio vlastitog oca.
VI. cin: Saznavši koje je grijehe Jokasta napravila objesila se, Edip si je iskopao oci, te sam sebe onom kletvom istjerao iz zemlje sam bez igdje ikoga, a Kreont je zavladao Tebom.


TEMA DJELA:Traganje kralja Edipa za istinom njegova podrijetla.

IDEJA DJELA:Nemože se pobjeci prorocanstvu bogova. Svaka nevolja koja se pokuša sprjeciti, a ne sprjeci temeljito kasnije može postati dvostruko gora nego što je prije bila.GLAVNI LIKOVI:

Edip-glavni lik ove tragedije. On je jedan sasvim normalan covjek što se tice njegove psihe, ali sticajem okolnosti on postaje bijedan i jadan. Edip je radoznao, istinoljubiv, hrabar, snalažljiv, ali i nemože podnjeti nesrecu koja ga je snašla, da je oženio vlastitu majku, a ubio oca.

Jokasta-dobra prema svom mužu, brine se što ga muci, dobro vlada, ali u sebi nosi tugu i bol zbog mrtvog muža i njezinog djeteta za kojim je cijeli život tugovala misleci da je mrtvo, a njezino djete je bio njezn muž.

Kreont-vjeran vladaru, dobar govornik i covjek kojeg narod voli i štuje. Možda on negdje u dubini srca želi postati vladar, ali on je svakako lukav, pametan i zna što treba reci u kojem trenutku.

Tiresija-prorok koji unatoc sljepoci uz pomoc prorockog vida vidi i zna puno više od ostalih ljudi. Od davno skriva istinu jer zna da ce ga razbjesniti njegovog vladara, no netrpi uvrede, a kada govori, uvijek ima istinu za obranu.
5 Lektire za školu: KRALJ EDIP SOFOKLO KRALJ EDIP KRATKI SADRŽAJ: I. cin: Razgovor Tebanskog kralja Edipa s svecenikom. Svecenik podsjecuje Edipa da u nje...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi