+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Kod kuce je najgore

Ephraim Kishon

Kod kuce je najgore
Na sliku i priliku

Tema: Dolazak obiterlji u prvi posjet novorodencetu.

Zabilješke tjekom citanja (duhovit ulomak): «Molim vas – upitah je (sestru) –a gdje je gospoda Kishon? – Koja gospoda Kishon? – Pa majka. Zar ovo nije sin gospode Kishon? – Ovo? Ni govora. Ovo ovdje pripada gospodi Mizrahi. Osim toga to je djevojcica – rece sestra i odveze malo cudovište. »
Ovaj mi je ulomak duhovitiji zato što je rodbina prije toga raspravljala kome je djete najviše nalik. A sad im je sestra dala do znanja da to djete uopce nije u rodu s nikime od njih.

Kratak sadržaj: Autoru se rodio sin. Kad je dolazio prvi puta u posjet ženi i sinu doktor mu je rekao da dode sam. On je poveo sve žive i ne žive koje je našao u blizini. Kad su došli u rodilište na hodniku su zatekli neko djete kako leži u kolicima. Odma su mu prišli i poceli raspravljati na koga je nalik. Nakon par minuta došla je sestra i rekla im da to uopce nije autorovo djete.

Opis lika: Autorova majka – baka kao i svaka druga. Cim je ugledala djete odmah se raznježila i pocea mu tepati. Zapocela je raspravu kome je djete nalik. Opominjala ih je da nesmiju prilazti djetetu da ga ne bi zarazili, ali kad je ugledala «svog» (necijeg drugog) unuka prva ga je podigla.


Šuti i plivaj

Tema: Kako otac pokušava nauciti sina plivati.

Zabilješke tjekom citanja (duhovit ulomak): « - Kažite, molim vas, ovom mom sinu da li se tko može utopiti u ovom djecijem bazenu? – kako da ne – odvrati mu cuvar ispod slamnata šešira – Još kako da može!
Ovaj mi je ulomak duhovit jer je cuvar dao antiohrabrujuci odgovor. Uobicajeno je da djelatnici neke ustanove pomognu roditeljima kod uvjeravanja djece. Ovaj cuvar je sasvim kontra djelovao.

Kratak sadržaj: U nekom bazenu otac je ucio sina plivati. Uporno ga je uvjeravao da mu se u bazenu ništa ne može dogoditi. Pokušao je svge moguce nacine ko što su ucjene, bezuspješni razgovor s cuvarom. . . Nakraju je rekao sinu da ude u vodu ili veceras nema gledanja televizije. Ovaj je i dalje samo stajao kraj bazena i plakao. Otac mu je i dalje, zaboravivši na prjetnju, pokazivao kako je to jednostavno. Mašeš rukama i broji jedan, dva, tri. Kad je shvatio da od toga nema koristi uzeo je sina i držeci ga iznad vode govoriomu neka maše rukama. Na kraju je neki covjek dovikunuo ocu da pusti djete na miru. Ovaj je ostavio djete na suhome i pokušao otplivati do toga koji mu je to viknuo. Nije uspio i poceo se topti. Cuvar je na kraju dodao kako takav covijek može nauciti djete plivati kad to ni sam ne zna.

Opis lika: Sin- neko razmaženo derište koje se boji uci u vodu. Valjda bi se rastopio. Bez obzira na oceve prijetnje on ustraje u tome da ne ude u vodu. To mi je malo bez veze, ali vjerojatno nije naucio da mu roditelji žele samo sve najbolje.
Kako je Napoleon izgubio bitku kod Vaterlooa

Tema: Kako je Napoleon odbijao doruckovati.

Zabilješke tjekom citanaja (duhovit ulomak): Toga casa su Blucher i Wellington udružili svoje armije i tako su bitku kod Waterlooa dobila dva covjeka koji su pošli u rat sami, ostavivši svoje odane žene daleko, daleko kod kuce.
To mi je fora ulomak zato što govori kao da je N. žena kriva za gubljenje bitke.

Kratak sadržaj: Napoleon je bio u svome ratnom prebivalištu s nekoliko generala i casnika. Raspravljali su o taktici bitke. Napoleonova žena ga je stalno napadala za dorucak. Stalno je gundala kako nema sluškinju, a stalno treba cistiti palacu. Kad je došao neki general ona ga nije htjela pustiti unutra bez da je on izuo cizme. I svi vec prisutni generali bili su bosi. Kad je konacno Napoleon završio taktiku, otišao je u bitku. Izgubio je. Na kraju piše kao su ovi što su pobjedili bitku ostavili svoje žene daleko daleko kod kuce. Ko da je Napoleon izgubio zbog ženinog zanovjetanja.

Opis lika: Napoleon- raz mišlja samo o bitci, a ženi odgovara bez da uopce promisli. Sav je napet i baš ga briga kakvo ce jaje žena ispeci. Pa naravno kad ga ne kani pojesti.


Dojam o djelu: Knjiga mi se svida jer su pricice kratke i bez puno detalja. Sve je jako šaljivo. Prikazani su dogadaji iz života na malo glupo-šaliv nacin. Ne može biti da je Napoleon izgubio bitku zbog žene, ili da netko nade djete samo na hodniku u bolnici. . . .
5 Lektire za školu: Kod kuce je najgore Ephraim Kishon Kod kuce je najgore Na sliku i priliku Tema: Dolazak obiterlji u prvi posjet novorodencetu. Zabilješke tjekom citanja (duhovi...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi