+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

KABANICA

Nikolaj Vasiljevic Gogolj

Kabanica

1. O piscu:

Nikolaj Vasiljevic Gogolj

Ruski književnik ukrajinskog podrijetla (Sorocincy, Poltava). U Petrogradu radi kao cinovnik, predavac povijesti na Sveucilištu, odgajatelj. S Puškinom suraduje u reviji Sovremenik 1836. Te godine izvodi se njegova drama Revizor. Putuje po Italiji, Njemackoj i Francuskoj, obilazi Jeruzalem. Posljednje godine života provodi u Moskvi radeci na drugom dijelu Mrtve duše.
Objavio zbirku pripovjesti iz ukrajinskog života na Veceri na imanju kraj Dikanjke (Sorocinski sajam, Svibanjska noc, Strašna osveta, Zacarano mjesto... ), Mirgorod, pripovjetke Starovremenske spahije, Prica o tome kako su se posvadali Ivan Ivanovic i Ivan Nikiforovic, Kabanica, Nos, Vij, Petrogradske price, roman novelu Portret, Dnevnik jednog ludaka, Nevski prospekt, povijesni roman Taras Buljba, roma Mrtve duše, komediju Ženidba, dramu Revizor.
O njegovu kontroverznom stavu prema politickim i kulturnim zbivanjima svjedoce tekstovi Odabrana mjesta iz prepiske s prijateljima i Autorska ispovijed.


2. O Kabanici

Dostojevski je izjavio da svi pisci potjecu iz kabanice. Kabanica predstavlja novi tip proze. Stil pisanja je fantasticno groteskan. Gogolj svojim djelom najavljuje modernu književnost. Specificnost te književne forme je iskazvanje obicnih gotovo jadnih ljudi za razliku heroja iz romantizma. Gogolj ovim djelom opisuje jednog jadnog, monotonog cinovnika i njegovih naizgled banalnih problema. On pirkazuje zapravo veliku važnost tih nama banalnih probelema. Svog junaka dovodi do smrti zbog krade kabanice. Cijelu pricu pripovjeda gotovo pucki. Sam fizicki izgled junaka daje opis karaktera. Opisuje ga kao malog covjeka.
Akaki Akakijevic je cinovnik. Tocnije prepisivac dokumenata. Bjedan je jer radi za 400 rubalja godišnje. Jedna skromnija kabanica košta 180 rubalja.3. Fabula


Pripovjetku možemo podjeliti na pet djelova:

Uvodni dio gdje pisac opisuje kršcenje i imenovanje Akakija Akakijevica.

Zaplet gdje pisac opisuje ponizni i monoton život jednog bjednog cinovnika.

Vrhunac radnje traje jedan dan. Ujutro cinovnik dobija svoju novu kabancu, a navecer mu biva ukradena.

Rasplet se sastoji od dugih službenih postupaka, koje Akakijevic mudro izbjegava. No nisu mu vratili ono što je tražio. Prije ga je snašla smrt.

Kraj se sastoji od osvete. I nepisane poruke da pravda donekle i pobjeduje.4. Kratak sadržaj


Pisac nas vec na uvodnom djelu upoznaje sa nesrecom koja prati Akakija Akakijevica. Pri kršcenju nije bilo drugih imena nego onog od svog oca.
Akaki je radio kao cinovnik. On je imao zadatak da prepisuje službene tekstove. Toliko se trudio u svom poslu da nije primjetio okolinu koja ga je zadirkivala. On se brinuo naizgled o beznacajnim problemima kao uspravnost i linearnost slova. Ipak je jedan od njegovih viših cinova to donekle i cjenio. Akaki je imao toliko nesrece da hodajuci ulicom bi mu cesto neko smece palo na glavu s balkona. Tako da je na njegovom šeširu bilo i otpadaka od banane i sl. Život mu je bio monoton, ali njemu je odgovarao. Suprostavio se i ponudi povecanja cina. Jednog dana je primjetio da mu je kabanica dosta uništena i da bi tako mogao oboljeti. Išao je do krojaca Petrovica i zamolio da mu zakrpa kabanicu. Nakon svakakvih nadmudrivanja Petrovic mu je odlucio sašiti kabanicu za samo osamnaest rubalja. Akaki nakon mnogo škrtarenja i malo srece je sakupio novac potreban za kabanicu (platio ju je mnogo manje nego što joj je bila prava pocetna cjena). Na poslu je bio slavljen. Održana je i cajanka u njegovu cast. To je bio zacjelo preokret u njegovom životu. Na povratku kuci docekala ga je najteža kazna, ukradena mu je najvažnija stvar koju je posjedovao kabanic. Pisac prikazuje razne podhvate koje je Akaki pokušao da se pronade njegova kabanica. Posebno istice drskost jedne visoke licnosti. Akaki je umro od bolesti u pedesetoj godini života. Ali se osvecivao vlasti kradom kabanica. Pred kraj price biva ukradena i kabanica te visoke licnosti baš pri jednoj od njegovih vedrijih raspoloženja.
Na kraju se pisac osvecuje i posljednjoj osobi za svoju krivicu, jednom stražaru.
5. O Akakiju

Akaki Akakijevic je prikazan kao najbeznacajnija licnost na svijetu. Njegova osbna vrijednost na pocetku price jednaka je jednom današnjem fotokopirnom stroju. Jedini pravi preokret u životu prikazan je pomocu jedne kabanice. Pomocu te kabanice pisac dokazuje da i Akaki može pokazati zube i snalažljivost kad je to potrebno. Prikazuje ga kao inteligentnu i hrabru osobu koja nije željela izkazati i iskoristiti svoje vrline. Akaki je toliko duševno jak da se vraca na zemlju i osvecuje za nepravdu koju je proživio.


6. Moje mišljenje o djelu

Gogolj je jedno na prvi pogled dosadno djelo napravio zaista zanimljivim. Pogotovo mi se dopao Akaki sa svim preokretima u njgovom životu. Drago mi je što sam procitao ovu knjigu.
5 Lektire za školu: KABANICA Nikolaj Vasiljevic Gogolj Kabanica 1. O piscu: Nikolaj Vasiljevic Gogolj Ruski književnik ukrajinskog podrijetla (Sorocincy, Poltava). U Pe...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi