+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

IZ VELEGRADSKOG PODZEMLJA

VJENCESLAV NOVAK
IZ VELEGRADSKOG PODZEMLJA


1. BILJEŠKA O PISCU

Vjenceslav Novak je jedan od najznacajnijih predstavnika realizma u hrvatskoj književnosti. Roden je u Senju 1859. godine, a u Zagrebu je završio uciteljsku školu. Nakon nekoliko godina uciteljske službe odlazi u Prag gdje završava konzervatorij. Po povratku u Zagrebu sve do svoje smrti 1909. godine radi kao nastavnik glazbe ali se i aktivno bavi glazbom. Uz to je u svom relativno kratkom životu napisao brojna književna djela : romane i pripovjetke vezane uz Senj ( Pod Nehajem, Posljednji Stipancic) kao i teme iz života u gradu (Pavao Šegota, Nikola Barešic, Dva svijeta, Tito Dorcic, U glib, Iz velegradskog podzemlja).

2. KRATAK SADRŽAJ

Ovo je jedna tužna prica koja se zbila u najsiromašnijem dijelu velegrada. Radnja zapocinje jedne zimske noci u kojoj upoznaujemo Miku. On sjedi na trgu i prisjeca se prethodnog dana, i kad je , vracajuci se kuci s posla, s prijateljem svratio u gostionicu. Ondje su se napili i usprkos Mikinom pokušaju da se odupre, uvijek se našao povod za pice. Nakon veceri provedene u krcmi, Mika se pijan vraca kuci gdje, lud od alkohola, tuce svoju kcer Evicu. Budi se i bez ikakvog pojma o zbivanjima protekle noci, saznaje da mu je kcer na smrt pretucena i postaje svjestan svojih postupaka. Istoga dana, Evica umre , a on s teškim teretom u duši odlazi od kuce, nastojeci preboljeti malu mezimcu koju je tako volio.

3. ŠTO JE NEOBICNO U PRIPOVIJEDANJU OVE PRIPOVJETKE ?

Ova pripovjetka je tako realisticno napisana pa u njoj nisam našao nešto što bi bilo toliko neobicno da ja to ne bi razumio. Možda sam dosada rijetko citao takve pripovjetke u kojima se, kroz razmišljanja glavnog lika, opisuju dogadaji iz njegove prošlosti. I još bi samo rekao to da je stil i nacin izražavanja tako stvaran(i drugaciji od ostalih do sada procitanih) da sam citajuci mogao vidjeti i doživjeti svaki dio te price.

4. SOCIALNI POLOŽAJ MIKINE OBITELJI

Mikina obitelj spada u najniži sloj gradske sirotinje. Oni žive u podrumu neke kuce, nemaju nikakve veze s onim svijetom vani, gdje sunce obasjava prozore stanova imucnijih gradana. Mikinoj obitelji je dosta tog siromaštva i želi pobjeci, no nema pravog izlaza. Citat, str. 147. : "Zar smo mi okuženi ako smo siromašni ? - srdio se nato. Odnio vrag i siromaštvo! Svi govore i uce da siromaštvo nije sramota, a bježe od tebe kad si siromašan, da ti je oko srca i gore nego da si sramotan... "

5. PSIHOLOŠKA KARAKTERIZAVIJA LIKA MIKE

O Mikinom se izgledu malo govori. Znamo da je bijedo obucen u iskrpano odijelo, iscrpljen, mršavog lika. On je kao karakter vrlo dobar covjek, ali ga siromaštvo i bijeda tjeraju da ocajava i da sažaljeva sebe, svoj život i život svoje obitelji. U duši on je brižan otac i nije tako loš suprug, ali ga alkohol dovede u takvo stanje da je ugrozio, pa cak i oduzeo život svojoj najdražoj jedinoj kceri, koju je tako volio da bi cak i svoj život dao da njoj dade još jednu priliku, ali ovako ce mu uvijek u srcu ustati jedna praznina s uspomenom na malu Evicu.

6. ŠTO JE UZROK MIKINE NESREĆE ?

Mika je zapravo jedan jadnik kojeg ne treba doživjeti po onome što je ucinio svojoj kceri jer to nije bio on, to nije bio odraz njegove licnosti. On je jedan primjer dobrog covjeka, ali punog gorcine i jada kojeg alkohol može za kratko vrijeme utješiti, ali ce biti i uzrok najvece tragedije njegovog života.

7. DOJAM O LIKU I PRIPOVJETKI

Ova pripovjetka me je jako rastužila i mislim da nema citatelja kod kojeg ne bi ostao trag bola, tuge pa cak i suze nakon što je procita. Ovu cu pripovjetku zapamtiti kao jedan primjer kako se može napisati potpuno djelo na svega par stranica i mogu reci da nikad nisam procitao neštno slicno.
Zapravo da je nisam procitao ne bih mogao ni slutiti da je nešto slicno ikad se moglo dogoditi, ali sada ipak mislim da jest. To je takva teška tragedija da samo mogu reci kako je okrutno i ružno ono drugo lice velegrada kojeg covjek gotovo nikad do kraja ne upozna.
5 Lektire za školu: IZ VELEGRADSKOG PODZEMLJA VJENCESLAV NOVAK IZ VELEGRADSKOG PODZEMLJA 1. BILJEŠKA O PISCU Vjenceslav Novak je jedan od najznacajnijih predstavnika realizma u hrvatskoj...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi