+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

IZ VELEGRADSKOG PODZEMLJA

Vjenceslav Novak

Iz velegradskog podzemlja


Sadržaj
U jednom mracnom podrumu živjela je siromašna obitelj. Otac, glava obitelji, zvao se Mika i bio je drvosjeca. Uvijek kada je nešto zaradio, to je potrošio na alkohol u krcmi. Kuci se vracao pijan i uvijek se svadao sa ženom. Cesto je znao pretuci jedno od svojih djeteta. Djeca su bila gladna, nisu imala što za jesti jer je otac potrošio novac na pice. Žena je uvijek to gledala velikom boli u srcu. Tako je Mika jedne veceri stigavši kuci legao na krevet i svadao se sa ženom. Htio je tuci djecake, ali su oni utekli. Jedino Evica nije uspjela uteci pa je nju pretukao. Ujutro kada se probudio vidio je žalosnu ženu. Plakala je i rekla mu da je prebio Evicu na mrtvo ime. Evica je krvarila i bila je pri kraju života. Otišao je do njezinog kreveta i kajao se nad njom. On nije bio svjestan da ju je pretukao. Mika je otišao na posao da nešto zaradi za Evicu. Nakon što je obavio posao uputio se kuci, ali je ipak sjeo na klupu nedaleko od kuce. Razmišljao je o svome životu i svome lošem cinu što ga je ucinio. Žena ga je opazila i došla do njega, te mu priopcila da je Evica preminula. Mika se jako rastužio i kajao u sebi. Žena ga je tješila i govorila mu da je to Božja volja.

Ova mala pripovijetka govori o siromašnoj obitelji koja je “jedva vezala kraj s krajem”. Otac je bio pijanac i mnogo novaca je potrošio na pice. Žena se ljutila na njega. Tako je jednom otac u pijanom stanju pretukao svoju kcer koja je sutradan preminula. On je vidio kakav on zbilja je te se kajao za svoj grijeh.

Lica
Mika je otac i glava obitelji. On je po zanimanju drvosjeca. Cesto se je znao napiti. Ali, on je ipak imao i dobrih strana, bio je osjecajan samo što je uvijek skrivao svoje osjecaje. Na kraju tek shvaca kako mu je pice škodilo te što je sve loše ucinio svojoj ženi i djeci.

Mjesto radnje
Radnja se odvija u mracnom podrumu i na hladnim ulicama grada.

Dojam
Pripovijetka u meni ostavlja tužan dojam. Sve izgleda nekako mracno u toj zimi i mracnom podrumu. Otac uvijek pije, a žena i djeca ostaju sama i gladna. Kuci se vraca pijan i jedva da je ostavio koji novcic za obitelj. Na kraju otac pretuce Evicu i ona premine.
5 Lektire za školu: IZ VELEGRADSKOG PODZEMLJA Vjenceslav Novak Iz velegradskog podzemlja Sadržaj U jednom mracnom podrumu živjela je siromašna obitelj. Otac, glava obitelji, zvao se Mika...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi