+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Harry Potter i zatocenik Azkabana

J. K. Rowling

Harry Potter i zatocenik Azkabana


Tema: Pustolovine kroz školovanje mladog carobnjaka

Mjesto i vrijeme radnje: Radnja se vecinom odvija u školi Hogwarts i okolici. Ostatak radnje se odvija u kuci Durleyevih i okolici. Manji dijelovi radnje se odvijaju u Hagridovoj kolibi, Carobnjackom gradu… Vrijeme radnje je današnjica.

Zabilješke tijekom citanja (najuzbudljiviju ulomak): «Mislio sam ja da ceš doci u pomoc prijatelju», rece podmuklim glasom Black. Glas mu je zvucao kao da se vec odavno oducio govoriti. «I tvoj bi otac isto za mene ucinio. Hrabro je od tebe što nisi otrcao po profesore da ti pomognu. Zahvalan sam ti. . . ovako ce sve biti mnogo jednostavnije. »
Ovo mi je najnapetiji ulomak jer nisam znao što je Black isplanirao. To je trebalo biti nešto neznam što. Kasnije sam se malo razocarao.

Kratak sadžaj: Ferje se bližilo kraju. Harry je opet bio cijelo ljeto maltretiran. Pred sam kraj praznika pobjegao je od Dustreleyevih. Unajmio si je sobu u carobnjackom gradu. Kupio je sve potrebštine za školu i sreo Rona i Hermoniju. U novinama je svaki dan pisalo da je Sirus Black, najveci zlocinac, pobjegao iz zatvora. Harry, Ron i Hermonija prvog rujna sjeli su u Hogwarts Expres i otišli u Hogwarts. Tu su se opet malo zabavljali izvodeci svoje vragolije. Harry je i dalje trenirao metlboy. Hagrid je postao profesor Skrbi za magicnia stvorenja. Na prvom satu pokazivao im je kako se odnosi prema hipogrifima. Malofoy je uvrijedio hipogifa pa ga je ovaj ugrizao. Kasnije je nevino stvorenje ostalo bez glave. U školi su se pocele dogadati neobicne stvari, pa su svi naslutili da je u školi Black. On je navodno tražio Harrya da ga ubje. On je izdao Harryeve roditelje Vodelmortu. Harry je svima obecao da ce se paziti. Pred kraj školske godine Harry, Ron i Hermonija pronašli su Blacka. Black im je ispricao da je u Hogwartsu samo zato da ubije Ronovog štakora Šugonju. Najme, Ronov štakor je bio preobraženi Peter Pwettigev. Prije dvanaest godina Black je «ubio» (a zapravo nije) Pertera i zato bio u zatvoru. Sad je pobjegao iz zatvora i odlucio ubiti osobu zbog cijeg je umorstva bio u zatvoru. Zato je on došao u Hogwarts. Harryu je rekao da on nije izdao njegove roditlje i da mu je on krsni kum. On mu je isto tako potpisao odobrenje za posjet obližnjem selu. Black je za uzvrat Ronu, što mu je ubio štakora, poklonio sovu. Black je sada u bijegu i stalno se dopisuje s Harryem.

Opis lika: Harry Poter je djacak srednje visine, mršav, rašcupane kose i nosi naocale. Harry u vecini slucajeva dobro prosuduje što treba ciniti, ali mu u tome cesto pomažu i ispravljaju ga Ron i Hermonija. Harry jako dobro trpi maltretiranje Dusleyevih i njihov neljudski odnos prema njemu. Mislim da Harry previše stavlja svoj život na kocku. Harry je prilicno bogat. Roditelji, koji su žrtvovali svoje živote da ga spase, ostavlili su mu cijelo bogatstvo. Hagrid se pobrinuo da to bogatstvo dode do Harrya.


Dojam: Ovo su stvarno trenutno najbolje knjige za mlade. Ideja je genijalna, a izvedba originalna. Knjige o Harryu su mi istinski najzanimljivije koje sam do sada procitao. Nekako mi se još najbolja cini prva knjiga. Unatoc tome, jedva cekam da izadu i ostali dijelovi Harry Pottera pa da i njih procitam.
5 Lektire za školu: Harry Potter i zatocenik Azkabana J. K. Rowling Harry Potter i zatocenik Azkabana Tema: Pustolovine kroz školovanje mladog carobnjaka Mjesto i vrijeme radnje: Radnja se vecin...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi