+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Harry Potter i odaja tajni

J. K. Rowling

Harry Potter i odaja tajni
Harry Potter and the Chamber of SecretsTema: Pustolovine kroz školovanje mladog carobnjaka

Mjesto i vrijeme radnje: Radnja se vecinom odvija u školi Hogwarts i okolici. Ostatak radnje se odvija u kuci Durleyevih i okolici. Manji dijelovi radnje se odvijaju u Hagridovoj kolibi, Carobnjackom gradu… Vrijeme radnje je današnjica.

Zabilješke tijekom citanja (najuzbudljiviji ulomak): Moj najuzbudljiviji ulomak je predugacak pa cu ga prepricati.
Hermonija je bila okamenjena u bolnickom krilu. Netko ju je okamenio. Harry je istraživao po dvorcu. Našao je ulaz u neki podzemni prolaz u dvorcu. Prolaz je vodio do spilje ispod dvorca. Tamo je sreo Toma Riddlea, bivšeg ucenika Hogwartsa. Malo su “procavrljali” i Tom je priznao Harryu da je on, po drugi put, otvorio odaju tajni i da je on Slytherinov baštinik. Kad mu je sve ispovjedio, morao mu je obrisati pamcenje. Pošto se Harry obranio od Vodelmorta, pokušao je i od Riddlea. Uspio je. Tom Riddle bio je zapravo lord Vodelmort. Harry je ponovno pobijedio Vodelmorta, znatno ga oslabivši i zamalo ubivši. Poslije dvoboja je otišao objaviti sretnu vijest svim ostalim pripadnicima škole. Docekao ga je Dumbeldor i proglasio ga herojem.
Ovaj mi je ulomak najzanimljiviji zato što su mi prijatelji rekli da je Riddle zapravo Vodelmort pa me jako zanimalo kako ce se Harry po treci puta sukobiti s Vodelmortom.

Kratak sadržaj: Ferje se bližilo kraju. Harry je dobio poziv da dode k Ronu. Pošto mu kod Dustleyevih nije bilo nimalo lijepo odazvao se pozivu. Došao je kod Rona i proveo par zadnjih dana ferja s Weasleyevima. Pred sam pocetak školske godine otišli su u carobnjacki grad kupiti knjige i opremu za novu školsku godinu. U nekoj knjižari profesor Lockart je potpisivao knjige. Kad je vidio Harrya odmah se htio slikati s njim, kao s nekom slavnom osobom (što Harry i je). Poklonio mu je cjeli komplet knjiga. Na dan kada je trebalo otici u Hogwarts, Ron i Harry nisu mogli proci kroz zid na kolodvoru. Pošto je Ronov tata preradio bezjacki automobil, tako da je ovaj mogao letjeti, oni su lijepo uzeli taj automobil i njime odletjeli u Howgarts. Pri slijetanju su oštetili jednu vrbu pa su zato bili kažnjeni. U Howgartsu su se ponovno upuštali u razne pustolovine ne bi li saznali tko je otvorio odaju tajni. Nadležni iz Ministarstva magije su smijenili profesora Dumbeldora misleci da je on kriv. Cak su i Hagrida sklonili iz Howgartsa. Hagrid je, dok je polazio treci razred, bio izbacen jer ga je Vodelmort proglasio otvaracem odaje. Tako je Harry morao sve sam. Na kraju kad je Vodelmort okamenio nekoliko ucenika. Harry je pronašao put koji vodi u odaju tajni. Tamo je našao Vodelmorta koji ga je po treci put pokušao ubiti. Harry se ponovno obranio i time jako oslabio Vodelmorta. Dumbeldore je vracen na svoju dužnost, a Harry je ponovno postao heroj.

Opis lika: Harry Potter je glavni liko ove price. Harry ima munju na celu koju je dobio dok se borio s Voelmortom. Harryevi roditelji su poginuli, a skrbništvo nad njim nedragovoljno je preuzela obitelj mamine sestre. Tetak i teta nisu baš cijenili Harrya kao covjeka nego više kao psa ili tako nešto. Ali Herry je to trpio bez rijeci . Postao je carobnjak. U Hiogwartsu je upoznao svoje prve prijatelje: Rona, Nevila i Hermoniu. Oni su zajedno prolazili kroz razne pustolovine. Harry je vrlo društven. Vole ga skoro svi ucenici škole. Jedino ga ne vole neki Slytherini i to oni koji se druže s Malfoyem. Malfoy je iz nepoznatih razloga zao prema svima koji nisu Slytheeini. Harry se u ovom romanu bavi mnogim protuzakonitim poslovima ne bi li otkrio tko je otvorio odaju tajni. Mislim da je Harry zaslužio da bude junak.

Dojam: Ovo su stvarno trenutno najbolje knjige za mlade. Ideja je genijalna, a izvedba originalna. Knjige o Harryu su mi istinski najzanimljivije koje sam do sada procitao. Nekako mi se još najbolja cini prva knjiga. Unatoc tome, jedva cekam da izadu i ostali dijelovi Harry Pottera pa da i njih procitam.
5 Lektire za školu: Harry Potter i odaja tajni J. K. Rowling Harry Potter i odaja tajni Harry Potter and the Chamber of Secrets Tema: Pustolovine kroz školovanje mladog carobnjaka Mjesto ...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi