+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

HAMLET

Shakespeare - HAMLET

O KNJIZI:
IZDAVAC: Školska knjiga, Zagreb, 1991.
PREVEO: dr. Josip Torbarina

ŽIVOTOPIS:
William Shakespeare roden je 1564. godine u gradicu Stratfordu na Avonu. O njegovu se životu malo toga zna. U zreloj je dobi poceo pisati i glumiti, a smtra ga se i za suvlasnika kazališta Globe.
Sumnja se da on nije pisao sve svoje drame, nego da ih je pisao Bacon. Njegov opus obuhvaca 37 djela. Najpoznatije su drame ''Romeo i Julija'', ''Mletacki trgovac'', ''Julije Cezar'', ''Na Tri kralja'', ''Kralj Lear''...
Umro je 1616. godine.

KNJIŽEVNI ROD: dramatika
VRSTA DJELA: tragedija

VRIJEME RADNJE: oko 1600. godine
MJESTO RADNJE: Danska

IDEJA:
''Znaš da je prirodno – što živi mora umrijet
I kroz taj smrtni život proteci u vjecnost.''

KRATAK SADRŽAJ:
Nakon iznenadne smrti danskoga kralja Hamleta, na prijestolju ga nasljeduje njegov brat Klaudije i ubrzo se ženi Hamletovom udovicom Gertrudom, majkom mladoga Hamleta.
Mladom se Hamletu javlja ocev duh koji mu otkriva da ga je Klaudije otrovao i zahtijeva od sina da ga osveti. Hamlet hini ludilo kako bi lakše izvršio osvetu i kako bi izbjegao sumnji da je opasan za kralja. Kraljev savjetnik Polonije nalaže svojoj kceri Ofeliji, kojoj Hamlet udvara, da odbije Hamletovo udvaranje.
Polonije smatra da je Hamlet poludio zato što ga je Ofelija odbila. Kralj ne vjeruje da je Hamlet poludio zbog nesretne ljubavi pa želi istražiti uzrok Hamletova ludila. Da bi se uvjerio jesu li istinite optužbe oceva duha, Hamlet uprilicuje predstavu tijekom koje se kralj odaje kao krivac.
Hamlet se uvjeri da je kralj zaista ubojica njegova oca, a kralj spoznaje da Hamlet zna njegovu tajnu. Nakon predstave, Hamlet je pozvan u ložnicu svoje majke i, smatrajuci da kralj prisluškuje iza zavjese, ubija Polonija.
Kralj šalje Hamleta u Englesku s nalogom da ga tamo ubiju, ali Hamlet slucajno otkriva zavjeru, šalje kraljeve doušnike Rosencrantza i Guiledensterna u smrt, te se vraca u Dansku. Ofelija poludi zbog oceve smrti i rastanka s Hamletom.
Njezin brat Laert, saznavši za ocevu smrt, diže ustanak protiv kralja Klaudija, ali ga Klaudije uspije uvjeriti da je Hamlet kriv za Polonijevu smrt i nagovara ga da u dvoboju na prijevaru ubije Hamleta.
Igrom slucaja (ili providnosti), Laert i Hamlet zamijene maceve u dvoboju te obojica bivaju smrtno ranjena otrovanim macem.
Kraljica Gertruda, opet slucajem ili providnošcu, ispija otrovano vino namijenjeno Hamletu.
Laert otkriva Hamletu kraljevu spletku, a smrtno ranjeni Hamlet ubija svoga strica, kralja Klaudija.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
KLAUDIJE, danski kralj
HAMLET, sin pokojnog i sinovac sadašnjega kralja
GERTRUDA, danska kraljica, Hamletova majka
POLONIJE, kraljev komornik i glavni državni tajnik
HORACIJE, Hamletov prijatelj
LAERT, Polonijev sin
OFELIJA, Polonijeva kci, Hamletova ljubav
ROSENCRANTZ i GUILEDENSTERN, dvorani, nekadašnji Hamletovi drugovi na sveucilištu

HAMLET: tuguje za ocem i stalno nosi crninu, mrzi svog ocuha koji mu je ubio oca
''Odbaci, dragi Hamlete, tu nocnu boju;
U kralju nek ti oko gleda prijatelja;
I nemoj neprestano oborenih vjeda
U prahu tražiti svog plemenitog oca.''

USPOREDBA HAMLETA S LAERTOM:
Hamlet: ocevo je ubojstvo dogadaj koji ga mijenja, želi istinu i osvetu, tj. smrt Klaudiju
Laert: ocevo je ubojstvo dogadaj koji ga mijenja, želi istinu i osvetu, tj. smrt Hamletu
Hamleta možemo usporediti s Laertom. Obojica se žele osvetiti ubojici svoga oca te dokazati istinu. Zato možemo govoriti o dva subjekta u drami, odnosno o strukturi zrcala.

PREDSTAVA KAO ZRCALO SVIJETA:
Svijet je koji pokazuje zao, pun zapletenih odnosa, mjesto u kojem se pojedinac teško snalazi. Problemi s kojima se covjek suocava jesu osveta, ubojstvo, ljuba, prijateljstvo, preljub, brak, vlast, itd.
Dakle, Hamlet govori i o nama i našoj stvarnosti.

O DJELU:
''Hamlet'' je najpoznatija Shakespearova tragedija koja kroz Hamletovu sudbinu raspravlja o nekim najvecim pitanjima života, spoznaji apsolutne istine i djelovanje u skladu s njom.
Iako u djelu ima puno dogadaja (ubojstava, samoubojstava), nema neke prave dramske napetosti (tajna nam je otkrivena na pocetku), nego je naglasak stavljen na unutarnju Hamletovu borbu.
Ovo je djelo postalo temeljem mnogih interpretacija.
Biti, li ne biti – to je pitanje.

I najcudnija djevica je rasipna otkrije li svoje cari mjesecu.

Bic kletve ne štedi niti samu krepost.

Cuj, Hamlete, razglasiše da me zmija ujela dok u svom vrtu spavah; tako je sva Danska krivotvorenim prikazom o mojoj smrti prevarena. Zmija što je tvog oca na smrt ujela sad nosi krunu njegovu.

Dani cijenu gube kada davatelji prestanu da gube.
5 Lektire za školu: HAMLET Shakespeare - HAMLET O KNJIZI: IZDAVAC: Školska knjiga, Zagreb, 1991. PREVEO: dr. Josip Torbarina ŽIVOTOPIS: William Shakespeare roden je 15...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi