+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

GOSTIONOCARKA MIRANDOLINA

Carlo Goldoni
Gostionicarka Mirandolina

Bilješke o piscu:
Carlo Goldini rodio se u Mlecima 1707. g. u imucnoj obitelji ljecnika Giulija rodom iz Modene i Mlecanke Margarite Sadoni. 1731. g. diplomirao je pravo na sveucilištu u Padovi. Umro je u oskudici pocetkom veljace 1793. g. Napisao je preko dvjesto komedija.
Likovi:
Vitez od Ripafratte, markiz od Forlipopolia, grof od Allaflorite, Mirandolina, Ortencija
Mjesto radnje:
Firenca (Mirandolinina gostionica)
Sadržaj:
U Firenci u gostionici Mirandoline koja osvaja srca mnogih koji u njenu gostionicu svrate odsjela su tri stranca. Markiz od Forlipopolia, grof od Allaflorite koji su u nju zaljubljeni te treci vitez od Ripafratte koji nije naklonjen ženama. Mirandolina ga želi poniziti i pokoriti te mu otkrije slabost. Ona se služi pretvaranjem te mu udovoljava na sve nacine i kad stekne njegovo povjerenje, on se u nju zaljubi i smatra je izvanrednom ženom. Na kraju kad ga izmuci i ponizi udaje se za drugoga.
Mišljenje o djelu:
Djelo je zanimljivo jer prevladava humor. Mirandolina je snalažljiva žena i uz pomoc svojih sposobnosti uspjeva pokoriti muškarca koji nikad nije volio žene, te na kraju on postaje strastveni zaljubljenik u njih.
5 Lektire za školu: GOSTIONOCARKA MIRANDOLINA Carlo Goldoni Gostionicarka Mirandolina Bilješke o piscu: Carlo Goldini rodio se u Mlecima 1707. g. u imucnoj obitelji ljecnika Giulija rodo...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi