+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

GOSTIONICARKA MIRANDOLINA

Goldoni - GOSTIONICARKA MIRANDOLINA

ŽIVOTOPIS:
Carlo Goldoni (1707.-1793.), talijanski je komediograf.
Napisao je niz melodrama, tragikomedija i više od 200 komedija. Komedije mu se isticu majstorskim dijalogom, u kojem se cesto služi i venecijanskim dijalektom.
Komedije: ''Kavana'' (1750.), ''Gostionicarka Mirandolina'' (1753.), ''Grubijani'' (1760.), ''Ribarske svade'' (1762.), i dr.

KNJIŽEVNI ROD I VRSTA DJELA: dramatika; komedija

MJESTO RADNJE: Firenca, Mirandolinina gostionica

ANALIZA JEZIKA I STILA:
- epiteti: vaš novac, kupljenoj grofoviji, trideset bijednih novcica, dobrim okom
- usporedba: kao dobri prijatelji, kao nagradi za pažnje
- metafora: ''Cini mi se da ga gostionicarka gleda prilicno dobrim okom.''

Kad ne manjka novaca, svi štuju.

SADRŽAJ:
1. CIN
Markiz i grof žustro se svadaju oko Mirandoline. I jedan i drugi, baš kao i svaki muškarac koji ude u njezinu gostionicu, zaljubljeni su u nju.
Grof tvrdi da može pridobiti njezinu ljubav novcem, dok je markiz (koji nema novaca) uvjeren kako Mirandolini treba upravo njegova zaštita, a ne novac i darovi.
No u toj se cijeloj prici u gostionici pojavljuje i vitez koji mrzi sve žene, pa tako i Mirandolinu. U pocetku Mirandolina nije reagirala, no to joj se uskoro pocelo gaditi pa je odlucila nešto poduzeti kako bi smekšala kameno srce viteza. Nakon nekog se vremena vitezu pocela svidati Mirandolina, no nije to htio nikome priznati.
U meduvremenu u gostionicu dolaze dvije glumice koje pokušavaju glumiti plemkinje i nekakve grofice, no cini se da nisu nikoga zavarale.
Za to se vrijeme grof i markiz natjecu koji ce Mirandolini dati veci i ljepši dar.
Unatoc svom šarmu koji je uložio, umjesto kod markiza, dvije mlade glumice odlaze na objed u grofovu sobu, i zbog toga je markiz vrlo ljutit i traži nekakvu zadovoljštinu.
Mirandolina govori za sebe:
Moram ga zavesti... Tko pobjegne, ne mora se bojati da ce ga pobijediti, ali tko zastane, tko sluša i u tome uživa, prije ili kasnije i unatoc svojoj samovolji mora pasti! E, tako ce i moj vitez pasti... Hoce.
2. CIN
Vitez, koji je preko noci zavolio žene, misli da je Mirandolina iskrena prema njemu, no vara se. Uz vino i fine objede koje mu Mirandolina nudi, vitez postaje sve nemocniji. ''Plemkinje'' (glumice) otkrivaju grofu svoj pravi identitet.
Vidjevši da vitez želi pobjeci, Mirandolina odluci pasti u nesvijest i tako ga još više zabludi i nagovori da ostane s njom.
''Draga Mirandolino! Vi ste prva žena na ovom svijetu s kojom sam imo strpljenja biti u društvu i pri tome sam iskreno uživao!''
3. CIN
Vitez priznaje Mirandolini da ju neizmjerno voli. Markiz u meduvremenu daje Dejaniri zlatnu bocicu koju je grof, tj. vitez dao Mirandolini.
Grof i markiz žele se osvetiti Mirandolini jer im nije uzvratila ljubav. Grof i vitez skoro se poubijaše, no Mirandolina ih, na svoju i njihovu srecu, rastavi.
Ljutiti vitez proklinje Mirandolinu i odlazi iz gostionice zauvijek. Mirandolina je tužna zbog toga, ali ubrzo prijede preko toga.
Na samom kraju price, Mirandolina zamoli grofa i markiza da takoder odu iz gostionice.
Po želji njezina oca, ali i njezina srca, Mirandolina se odluci udati za svog pomocnika Fabrizia. A vitez joj je rekao:
Bježim od tvojega pogleda! Proklinjem tvoju lasku, tvoje suze, tvoje varke! Od tebe sam doznao kakvu zlobnu moc nad nama ima tvoj spol, i od tebe sam na vlastitoj koži naucio kako covjeku nije dovoljno, ne, prezirati ga da bi pobijedio, nego mu pred njim valja bježati!

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:

MIRANDOLINA, gostionicarka

VITEZ OD RIPAFRATTE: uopce nije ocaran Mirandolinom i ne shvaca zašto svi lude za njom; govori kako je stvarno grozno što žena može posvadati i rastaviti prijatelje; Mirandolina u pocetku uopce nije ostavila nikakav dojam na njega

MARKIZ OD FORLIPOPOLIJA: vrlo umišljen covjek; svada se sa grofom oko toga kojeg od njih Mirandolina više voli, kojeg trebaju ljudi više poštovati i raspravljaju o novcu; govori kako Mirandolini treba njegova zaštita, a ne novac

GROF OD ALBAFIORITE: nešto ''prizemljeniji'' covjek; govori kako Mirandolini nije potrebna nikakva zaštita, vec novac da može održavati gostionicu

ORTENSIA i DEJANIRA, glumice

FABRIZIO, sobar u gostionici

vitezov sluga

grofov sluga
5 Lektire za školu: GOSTIONICARKA MIRANDOLINA Goldoni - GOSTIONICARKA MIRANDOLINA ŽIVOTOPIS: Carlo Goldoni (1707.-1793.), talijanski je komediograf. Napisao je niz melodrama, tragikomedi...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi