+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Gost

Vjekoslav Kaleb

Gost

Bilješke o piscu:
Romanopisac i novelist; pisao je reportaže, prikaze, clanke i filmske scenarije. Bio je urednik nekoliko književnih casopisa, tajnik Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.
Najpoznatija djela su mu: zbirke pripovijedaka «Na kamenju» (1940), «Izvan stvari» (1492), «Novele» (1946), «Kronika dana» (1949), «Pripovijetke» (1951), «Smrtni zvuci» (1957) itd.

Tema djela: neocekivani dolazak gosta-psa
Vrsta djela: Novela
Citati:
Interijer:
«Ono tvoje sjedi u mracnoj kuci pod cadavim gredama:
na kladi uz vatru Frane, za niskim stolom miješa
kašu za veceru Mara, a na kovcegu uza zid cuci,
vrebajuci kao divlja macka, kuštrava kci.»

Citat opisuje jednu seljacku kucu.

Glavni lik:
«S vrata su gledala dva blaga, pametna oka, mirna i
sama kao dvije svijece na oltaru.
To je na vratima stajao ovelik lovacki pas prepelicar,
Duge sive dlake, tankih smedih ušiju obješenih i
Priljubljenih uz obraz kao baršunaste krpe. A tih je;
Svecan bojom se slaže s mrakom, samo mu se oci
Odvajaju»

Citat opisuje odlazak gosta.

Glavni dogadaj:
«U taj se cas pas digne. Rastreseno pogleda prisutne: ne cudi se što ih je toliko. Sasvim se vješto protegne, zijevne i otrese cisto na svoj nacin od glave do repa. Tada najednom dobije poslovan izraz: skoci na pod, pa se uputi u svijem putnom koraku van, ne pogledavši nikoga, niti Franu koji mu je najbliži stajao, skršenih ruku na prstima kao pred svojim ducanom.»

Citat opisuje odlazak gosta.

Karakterizacija likova:
Gost(pas): Miran, tih, povucen
Frane: pricljiv, glasan

Fabula:
Jedne obicne veceri dok se obitelj spremala za veceru, na ulazna vrata je zakoracio gost-pas kojeg je prva zapazila Mara.
Ne obazirajuci se na njega, obitelj je sjela za stol i pocela vecerati, Pas je sa ulaznih vrata prišao Frani i pomno pratio njegove pokrete žlicom. Kad je Frane to primjetio, žlicom mu odreže komad otvrdnule kaše i baci na pod. Ugledavši kašu na podu, on se ne pomakne.
No kada mu je Mara stavila u drvenu zdjelicu kaše i odnesla u kut kuce, pas polagano ode do zdjele i pocne jesti. Nakon toga više nije obracao pozornost na njihovu veceru.
U to vrijeme ude susjed Špirkan, zastane na trenutak i upita ciji je to pas. Nitko mu nije odgovorio zato što nitko nije znao.
Dok su oni razgovarali o dolasku psa, na vratima se pojavio stari zvonar Markutina. On takoder primijeti psa i pridruži se ukucanima. Kako su oni diskutirali o psu sve glasnije i glasnije na neki nacin poceli su se svadati. Nikako nisu mogli odrediti od kuda je taj pas došao i što to znaci njegov dolazak.
Pas se u taj cas digne, rastegne i protrese se na obican pseci nacin od glave do repa i krene prema vratima kuce. Vidjelo se vani na mjesecini da je na vratima dvorišta digao nogu, kao sasvim obican pas, smocio prag i nestao u noci.
5 Lektire za školu: Gost Vjekoslav Kaleb Gost Bilješke o piscu: Romanopisac i novelist; pisao je reportaže, prikaze, clanke i filmske scenarije. Bio je urednik nekol...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi