+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

GOSPODA GLEMBAJEVI

Krleža - GOSPODA GLEMBAJEVI

ŽIVOTOPIS:
Miroslav Krleža roden je u Zagrebu 07.07.1893., a umro je, takoder u Zagrebu, 1981.
Poslije rata, politicki opredijeljen za komunisticku opciju, živi uglavnom kao slobodni književnik, putuje u SSSR te Prag i Varšavu.
1950. je godine imenovan direktorom leksikografskog zavoda u Zagrebu, na cijem celu ostaje do smrti.
Djela su mu: ''Pan'', ''Tri simfonije'', ''Balade Petrice Kerempuha'', ''Povratak Filipa Latinovicza'', ''Gospoda Glembajevi'', ''Zastave'', itd.

KNJIŽEVNI ROD I VRSTA DJELA: dramatika; drama u tri cina (psihološko-socijalna)

MJESTO RADNJE: Zagreb
VRIJEME RADNJE: jedna ljetna noc prije rata 1914.-1918., od jedan do pet u noci

O DJELU:
Radnja se u ovoj drami odvija u 3 cina:
1. cin: prikazuje sukob Leona s glembajevskom sredinom
2. cin: sukob Leona i oca; Glembajeva smrt
3. cin: Leone – barunica Castelli – Beatrice; barunicina smrt

Drama je dio ciklusa o Glembajevima (Gospoda Glembajevi, U agoniji, Leda) i temelji se na sukobu: Leone – otac – barunica Castelli
Glembajevi su bogata aristokracija u cijim životima postoji dvojnost izmedu:

PRIVIDA -> LAŽ
- bogatstvo
- ljepota
- sreca
- moc

i SUŠTINE -> ISTINA
- lažljivci
- kradljivci
- ubojice
- potvrdena i u Barboczyjevoj legendi (Leone je ubojica, Glembaj je varalica, Charlotte je bludnica i ubojica...)
*Barboczyjeva legenda – svi su Glembajevi lažljivci, kradljivci, prokletnici i ubojice

Rasipništvo, ludilo, ubojstva i samoubojstva rješenja su svih glembajevskim krizama

TEMA: Propast bogate i ugledne aristokratske obitelji Glembaj

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
IGNJAT GLEMBAY, bankar, direktor poduzeca Glembay Ltd. (69 godina)
BARUNICA CASTELLI-GLEMBAY, njegova druga žena (45 godina)
Dr. LEONE GLEMBAY, sin Ignjata i prve supruge rod. Basilides-Danielli (38 godina)
ANGELIKA GLEMBAY, udovica starijeg Glembayevog sina Ivana (29 godina)
FABRICZY, bankar Glembaya, veliki župan (69 godina)
Dr. PUBA FABRICZY, advokat, pravni savjetnik poduzeca Glembay Ltd. (28 godina)
Dr. med. ALTMAN, lijecnik (51 godina)
Dr. theol. et phil. SILBERBRANDT, barunicin ispovjednik (39 godina)
OLIVER GLEMBAY, sin barunice Castelli i Ignjata Glembaya (17 godina)
Sobarice, gosti

LEONE I IGNJAT GLEMBAJ ’ Leone i otac su razliciti: Ignjat je poslovan i racionalan bankar, predstavnik gradanstva koji uživa u gomilanju i komforu, covjek kojem je novac pretpostavka svih vrijednosti, preduvjet covjekove srece. On je nezainteresiran za Leonovo slikarstvo, smatra ga bezvrijednim kao i Leonov poziv, a Leoneu je kao umjetniku stran njegov materijalizam, a mržnja se pojavljuje i zbog Ignjatova odnosa prema njegovoj majci.
Svoju viziju oca Leone prikazuje crtajuci ocevu posmrtnu masku koju, na žalost svih nazocnih, uništava jer nije prikazao kako treba donju celjust koja je za njega materijalno obilježje glembajevštine, toliko bitne u viziji oceva lika.
Leone je srušio ocevu viziju sretnoga braka (koja se temeljila na vjerovanju da ga Charlotte voli) razotkrivajuci njezin preljub sa Silberbrandtom, što je pocetak Glembajeva kraja.

Krleža nam likove i njihove sukobe otkriva kroz dijaloge i didaskalije. Dijalozi su nositelji dramskoga jer kroz njih izbijaju osjecaji i unutrašnji sukobi i odnosi. U pocetku su ti dijalozi kratki. Ton je prividno smiren, ceste su stanke, naglašavanje pojedinih rijeci, ali kako se dogadaji odvijaju i temperatura raste, ton se povisuje pa se Krleža služi gradacijom u razvijanju dijaloga.

KRATAK SADRŽAJ:
Prvi cin
Crveni salon. Na zidovima se nalazi petnaestak portreta obitelji Glembay. Sve je puno gostiju.
Na sceni stoji sestra dominikanka Angelika, udovica Ivana Glembaya, (najstarijeg sina Ignjata Glembaya) i promatra portrete. Vitka je i otmjena, ruke skriva u naborima rukava. Uz nju stoji Leone Glembay. Ima prosijedu kosu, rijetku bradu, bez brkova. U ustima ima lulu. Leone pocinje razgovarati o Kantu i Euleru te o logici i matematici. Prvi put izlazi na vidjelo da je Leone zaljubljen u Angeliku kada joj govori da je ona jedino u što vjeruje u glembayevskoj kuci. Govori joj da ju je gledao cijelu vecer. Angeliki postaje neugodno. Dolaze do portreta Angelike i pocinju razgovarati o njemu. Dolaze Fabriczy i Silberbrandt. Svi razgovaraju o portretu. Dok ga Fabriczy i Silberbrandt hvale Leon u njemu stalno nalazi pogreške. Angeliki postaje neugodno pa odlazi do drugih portreta. Svi dolaze za njom. Ona pocinje ispitivati Fabriczya o ljudima na portretu. Dok Fabriczy govori o njihovim dobrocinstvima Leone prica da je tocno da su svi Glembayevi varalice i ubojice kako je rekla stara Barboczyjeva. Fabriczy je bio zacuden tim njegovim stavom. Dolazi Puba tražeci barunicu. Sav je razdražljiv jer se nitko osim njega ne brine za nedavni dogadaj. Govori o napisima u tisku koji nepovoljno govore o obitelji Glembay i posebno barunici. Smatra da to treba demantirati u novinama. Uto dolazi Glembay i govori da to nije potrebno. Svi prisutni ocituju se što treba napraviti. Poslije svirke na klaviru u prostoriju dolazi barunica. Govori da su je oslobodili i da o tome više ne govore jer je uzrujavaju. Puba pita Glembaya što da radi. Ovaj odgovara da se tome protivi, a barunica govori da je boli glava. Puba pocinje citati clanak u kojem se sve objašnjava:
Sinoc se oko devet sati s treceg kata bankarove kuce bacila krojacka radnica Fanika Canjeg zajedno s sedmomjesecnim djetetom nakon što je bila izbacena iz Glembayeve kuce. Prije toga njenu je svekrvu pregazila barunica sa svojom kocijom, ali bila je oslobodena optužbe.
Clanak optužuje barunicu za ubojstvo svekrve i krojacice. Glembay više ne može slušati i traži Pubu da prekine citati. Puba pocinje govoriti kako bi trebali napraviti demante na takve clanke u tisku. Glembay opet ustaje protiv toga. Leone cijelo vrijeme pozorno slušajuci govori im da nikakvim rijecima ne mogu oživjeti mrtvu ženu. Barunica se buni ne misli li on da je ona za to kriva. On prjede preko tog pitanja. Pocne govoriti da je razgovarao s tom ženom i da je ona tražila samo jednu Singericu. On joj je rekao neka se ne ponižava i neka ode. Kada je otišla, otišao je i kupio Singericu te poslao na njenu adresu. Puba u tome vidi priliku da se demantiraju novine, a Leone tom ne može vjerovati. Barunici je svega dosta, zove psa i s pratnjom izlazi iz sobe na terasu, a zatim i u
vrt. U daljini se cuje grmljavina.
Dolazi do svade izmedu Leonea i Silberbrandta. Silberbrandt govori da je cuo razgovor izmedu Leonea i krojacice i da je cuo da je Leone rekao da bi najbolje bilo da se baci kroz prozor. Leone na to odgovara optužujuci barunicu i njenom lažnom dobrocinstvu. Silberbrandt je pocinje braniti, a Leone ga optužuje da je barunicin ljubavnik. To sve sluša Glembay na terasi. Gosti odlaze. Neki od njih pricaju o vezi Leonea i Angelike.

Drugi cin
Zbiva se trideset minuta poslije. Sve se zbiva u sobi Leonea Glembaya. On pakira kovcege. Tu se nalazi i Silberbrandt. Optužuje Leonea da ga nije trebao optužiti pred svima. Da mu je to rekao u cetiri oka još bi mu i
mogao oprostiti, ali ovako ne zna. Leone se gotovo i ne obazire na Silberbrandta.
Netko pokuca. Ulazi Glembay. Leone mu govori da sjedne. Glembay ostane stajati. Silberbandt se isprica i povuce iz sobe. Nastavlja se dijalog izmedu oca i sina. Pocinju govoriti o Leonovu slikanju, grmljavini, nekom nécessaireu stalno izbjegavajuci temu. Konacno Leone upita zašto je došao. Glembay mu govori da je cuo svaku njegovu rijec i je li to istina. Leone govori da je suvišno da razgovaraju. Glembay želi da prijateljski razgovaraju, ali Leon to odbija. Glembay traži dokaze, a Leon kaže da ih nema. Leon pocinje razgovarati o obitelji. Govori da je barunica za sve kriva. Njegova se sestra Alis utopila jer je saznala da je mladic u kojeg se zaljubila ljubavnik barunice. Takoder optužuje barunicu za smrt majke koja se otrovala. Govori kako se sjeca da je odmah sljedeceg dana barunica došla k njima s buketom ljubicica i psom i da nije ni izmolila Oce naš, a vec se prekrižila i otišla u salon. Glembay mu govori da mu je mjesto u ludnici i da je to Daniellijeva krv, a ne Glembayeva. Leone optužuje oca da je barunici kupovao darove i vile dok je još majka bila živa i da još uvijek od njega uzima novac kojim bi se mogla nahraniti cijela zemlja. Glembay odgovara da ga je barunica naucila živjeti i da nema nikakva prava da je optužuje. Tada se pocinju svadati o novcu i imovini koju je u obitelj donijela Leoneova majka.
Ponovno se vracaju na to kako je Leone optužio barunicu da ima ljubavnika. Leone Glembayu daje pisma, nadena kod nekog Skomraka koji se ubio zbog barunice, pisana barunicinim rukopisom i potpisom Mignon. Glembay pisma ne priznaje. Tada Leone pocinje vrijedati barunicu što rezultira provalom bijesa kod Glembaya koji konacno dva puta udari Leonea raskrvavivši mu lice. Leone napokon priznaje da je barunica i njega zavela i da zbog toga jedanaest godina nije dolazio.
Glembaya pocinje probadati srce. Zove slugu da ode po barunicu. Ne mogu je naci u sobi. Glembay postaje
sumnjicav. Barunica dolazi, a Glembay je pita gdje je bila. Ona slaže da je bila u vrtu jer ima migrenu. Glembay ponavlja: “ M-m-m-i-gre-na?” U tom mumljanju padne. Barunica izvan sebe traži da netko donese leda.

Treci cin
Glembayeva spavaca soba. Na postelji leži Glembay. Do njegovih nogu, na klecalu, kleci sestra Angelika. Leone slika oca. U naslonjacu sjede Fabriczy, Silberbrandt i doktor Altmann.
Svitanje. Na telefonu razgovara Puba Fabriczy dogovarajuci sastanke odbora. Fabriczy, Altmann i Silberbrandt razgovaraju o smrti. Dr. Altmann o smrti razgovara s medicinskog, a Silberbrandt s vjerskog stajališta. Leone nije zadovoljan skicom i pokida je, a Puba uzima komadice i na stolu ih slaže u cjelinu. Leone govori o svom snu o mrtvim ribama govoreci da to nije dobro. Puba govori preko telefona i saznaje da je u banci pasiva više od pet milijuna.
Dolazi barunica i moli Angeliku da ode po kravatu za Glembaya. Ostaje sama s Leoneom. Pita ga zašto je mrzi, što mu je skrivila. On šuti. Govori Leoneu da je on bio jedina traka svjetlosti u glembayevskoj kuci. Govori kako je njen sin vec poprimio glembayevska obilježja, kako se u njemu vec razvija zlocin. Vraca se Angelika. Donosi kravatu. Leone odlazi na telefon. Vraca se i govori barunici da je treba direktor Trgovacke banke.
Angelika i Leone ostaju sami. Leoneu postaje slabo. Angela ga dovodi do divana. On legne. Leone joj govori kako je dotukao Glembaya. Govori da postoji samo jedno rješenje, a to je ubiti se.
Dolazi barunica poput ludakinje. Govori da je Glembay nitkov, hulja, da ju je pokrao. Angeliki govori da glumi, da je drolja, da je ljubavnica kardinala. Leone joj govori: “Marš napolje.” Ona mu govori da je ta kuca njeno vlasništvo, da je nitko ne može otjerati. Opet optužuje Glembaya. Leone joj govori da je uzeo samo ono što je ona od njega krala sve te godine. Govori joj da šuti. Barunica optužuje da su svi Glembayevi ubojice i varalice. Leone uzima
škare s govori: ”Ni rijeci više!” Barunica pocne vikati što hoce od nje. Leone je želi pograbiti, ali ona pobjegne. On potrci za njom.
Cuje se lupanje vratima, razbijanje stakla. Barunica vice: “Pomoc!” Ulazi sluga i uzima instrumente dr. Altmanna. Govori da je barunica zaklana. Angelika stoji poput kipa. Cvrkut ptica u vrtu.
5 Lektire za školu: GOSPODA GLEMBAJEVI Krleža - GOSPODA GLEMBAJEVI ŽIVOTOPIS: Miroslav Krleža roden je u Zagrebu 07.07.1893., a umro je, takoder u Zagrebu, 1981. Poslije rata, pol...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi