+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Eko Eko

HRVOJE HITREC:
EKO EKOBilješke o piscu:
Hrvoje Hitrec je suvremeni hrvatski pisac koji je diplomirao književnost u Zagrebu. On je dramski pisac, filmski i televizijski scenarist te je autor mnogih dokumetarnih filmova o hrvatskoj kulturnoj baštini. “Smogovci” su njegova najpopularnija televizijska serija. Napisao je mnogo romana kao “Pustinjakov pupak”, “Manijak”, “Ur” i “Eko Eko”.

Napiši što znaš o ekologiji:
Ekologija je znanost koja se bavi zaštitom prirode. Ekolozi poticu i druge ljude da im se pridruže u zaštiti okoliša. Svaka škola ima svoju ekološku zajednicu, ciji su clanovi ucenici. Ekologija u svijetu dobiva sve veci znacaj jer sve veci broj ljudi uvida koliko opstanak ljudske vrste ovisi o ocuvanju prirode.

Objasni zašto roman nosi naslov Eko–Eko:
Roman nosi naslov Eko–Eko, jer govori o neobicnom posjetitelju Eku, stanovnika planeta Bona, koji je u pocetku ponavljao svaku rijec dva puta pa je djevojcica Vesna mislila da se on zove Eko Eko.

Na koliko je poglavlja podijeljen roman i napiši fabulu:
Roman je podijeljen na petnaest poglavlja.

Fabula (kompozicija) romana:
1. Uvod - Djecje igranje
2. Zaplet - Upaznavanje Eka i odlazak na Zmaz
3. Vrhunac - Spašavanje Eke (Ekove sestre) iz zarobljeništva Smeca
4. Rasplet - Smec protjeran s Zmaza i na Zmazu ponovno žive Vazi
5. Kraj - Djeca se vracaju kuci na Zemlju

Napiši temu i ideju romana:
Tema romana: Odlazak na Zmaz zbog spašavanja Eke.
Ideja romana: Moramo bacati otpad u kante za smece kako nam
se planet ne bi pretvorio u veliko odlagalište smeca.

Napiši mjesto i vrijeme radnje:
Mjesto radnje je Zemlja i Zmaz (raketa, jaruga, Bon, Anina spilja) u ljeto i jesen.

Opiši Vesnu i blizance Tokija i Vokija, te navedi imena ostalih
likova koji se javljaju:
Vesna je dobrocudna i hrabra djevojcica. Smatra da bi trebala biti voda, jer je najstarija u maloj družini iz jaruge. Eko je u nju imao puno povjerenja i to s pravom. Nije ga izdala iako je mogla biti senzacija. Drži do prijateljstva. Veoma je domišljata i nekoliko je puta to dokazala. Spasila je Eku i žderi-žderije.

Toki i Voki su blizanci. Veoma su povezani, u svemu se slažu, razumiju se i bez rijeci. Spremni su na svaki izazov. Pokazali su se domišljatima, hrabrima i sposobnima u ovoj pustolovini. Žele da Vesna prizna da nekada imaju pravo i zbog toga se s njom cesto nadmecu.

Likovi koji se još javljaju u romanu: Mljacko, Krcko, Mrga i njegova žena, Vesnina majka, Tokijev i Vokijev otac, Eko, Eka, Smec, Vazi, žderi-žderiji, policajci, Martin Picko.

Roman je humoristican. Objasni zašto:
Roman je humoristican jer su pojedini likovi veoma smješno okarakterizirani. Veoma su mi smješne situacije koje izaziva Smece. Smece je veoma smješno zbog svog pogleda na prljavo i cisto, dobro i zlo.

Napiši vrstu romana:
Roman je znastveno–fantastican, jer govori o nevjerovatnim stvarima.
5 Lektire za školu: Eko Eko HRVOJE HITREC: EKO EKO Bilješke o piscu: Hrvoje Hitrec je suvremeni hrvatski pisac koji je diplomirao književnost u Zagrebu. On je dramski p...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi