+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

DUNDO MAROJE

Marin Držic
Dundo Maroje

Bilješke o piscu:
Marin Držic, nadimkom vidra, rodio se godine 1508. u Dubrovniku, u obitelji trgovca pucanina. Obitelj Držic, koja je u prethodnoj generaciji dala poznatoga petrarkistickog pjesnika Džoru Držica, nije imala srece u trgovackim poslovima pa je gospodarski propala, što je imalo bitnog odraza na Marinov životni put. Godina 1538. važna je u Marinovu životu. Te godine je izabran za orguljaša u dubrovackoj katedrali i, što je još važnije, dobio je potporu od 30 dukata kako bi otišao na nauke u toskanski grad Sienu. U to vrijeme Siena je bila živo renesansno središte, grad duge sveucilišne tradicije u koji su dolazili studenti iz cijele Europe. Držic je u Sieni proveo nekoliko godina, ne svršivši studij prava. Najzanimljiviji podatak o Držicevom boravku u Sieni odnosi se na njegovo bavljenje kazalištem. Držic od 1548. do 1562. godine živi u Dubrovniku. To je razdoblje njegovog plodnog književnog stvaralaštva. U tim godinama nastala su sva njegova poznata djela. Godine 1548. prikazana je, danas izgubljena, komedija "Pomet" u izvedbi Pomet-družine. Iste godine napisao je pastoralu "Tirena", koja je prikazana iduce godine pred Kneževim dvorom. Držicevi književni protivnici optužili su ga da je plagirao svog suvremenika Mavra Vetranovica. Držic e žestoko branio od optužbi zavidnika, pri cemu mu je pomogao sam Vetranovic pjesmom "Pjesanca Marinu Držicu ipomoc", u kojoj odbacuje sve objede protiv Marina. Godine 1550. tiskana je u Mlecima jedina za Držiceva života objavljena knjiga "Pjesni Marina Držica ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi", u kojoj je uz ljubavnu liriku uvrštena i farsa "Novela od Stanca", pastorala "Tirena" te "Venera i Adon". Iste godine bila je premijera najpoznatije Držiceve komedije "Dundo Maroje". Držic umire 1567. godine u Veneciji.

Likovi:
Dundo Maroje, Maro Marojev, Pomet Trpeza, Popiva, Bokcilo, Pera, Dživo, Perina baka, Laura, Petrunjela, Ugo Tudeški Pomet Trpeza (sluga koji želi pametno iskoristiti fortunu kako bi namjestio Lauru Ugu Tudeškom, što mu na kraju i uspijeva, on je kriv za sve zavrzlame u djelu)

Sadržaj:
I cin
Dundo Maroje traži svoga sina kojeg je poslao u Firenzu da izuci zanat za trgovca. Njegov sin Maro je sa 5000 dukata umjesto da ide u Firenzu otišao u Rim i tu se prepustio lagodnom životu. Kada je njegov otac otišao da ga potraži sa sobom je poveo svoga slugu Bokcila koji nije mislio na ništa drugo nego na jelo i pice. Nakon što su stigli u Rim sreli su jednog Kotoranina, Tripcetu koji ih je poveo u neku gostionu a zacudili su se kada su culi da u Rimu postoji neki gospodin Marin koji živi veoma raskošno. Dundo Maroje je odmah znao da se radi o njegovom sinu. Kada su došli u jednu cetvrt, Tripceta rece da ovdje stanuje ljubavnica gospodina Marina. Došli su pred jednu gostionu, ali mu se cinilo veoma skupo te je Dundo Maroje rekao: "Gdi gospoda i sinjori alodžaju tu ja siromah ne alodžavam tu sinjor Marin alodžava.". Tada se upute do druge gostione koja je bila veoma blizu. U to doba Ugo je sinjori Lauri, Marinovoj ljubavnici obecavao sve samo da mu pokloni malo pažnje ali ona to nije htjela. Upravo u to doba ocekivala je Marina. Kada je Marin došao obavijesti svog slugu kako ce ostati na rucku sa Laurom. Osim Marinova oca tražila ga je i njegova zarucnica Pera koju je ostavio u Dubrovniku. Ona se je preobukla u momka i zajedno s još jednim momkom tražila ga vec tri dana.

II cin
Petrunjela, Laurina služavka razgovarala sa Pometom. On joj je rekao kako je Marinu došao otac i kako ce ga ubrzo odvesti sa sobom u iz Rima natrag u Dubrovnik. Takoder joj je rekao da je Marin ostao bez novaca i da bi za Lauru bilo bolje da gleda za gospodinom Tudeškom, njemackim plemicem. Petrunjela mu obeca da ce utjecati na njenu gospodaricu. U gradu su došla tri prijatelja koji takoder traže Marina. Jedan od njih je prepoznao Petrunjelu. Maro je sa Laurom stajao na balkonu, a pošto je Laura pocela zvati Petrunjelu da ude u kucu, on se okrenuo i prepoznao svoje prijatelje. Nakon toga iz gostione izlazi Dundo Maroje i sukobljava se sa sinom. Najprije ga je pitao gdje su 5000 dukata, Marin se je pravio da ga ne poznaje. To je oca rasrdilo, te je on potegao nož da ulovi sina. Uto dode kapetan i Dunda Maroja odvede u tamnicu. Nakon što su Dunda Maroja odveli u zatvor, Bokcilo je ostao sam, a nakon lutanja gradom sreo je Pometa. Pošto su se poznavali još iz Dubrovnika, Bokcilo ispovijedi nezgodu koja ga zadesi. Na to Pomet savjetuje Bokcila da pokuca na Laurina vrata i da kaže da je Dundo Maroje sinu donio tovar vrijedne robe, te traži da se pomire. Kada je to Popiva cuo odmah ga je uveo gospodi Lauri da ga dobro nahrani.III cin
Kada se Marin vratio, pred kucom ga doceka gospodin Sadi koji je tražio da mu Marin plati svotu od 200 dukata koju mu je bio dužan zbog ogrlice koju je poklonio Lauri. Pošto nije imao baš mnogo novaca, Marin je najprije odugovlacio, a onda je vidio da ne može izbjeci placanje, te plati dug. Kada mu je Laura rekla da je Popiva sa Bokcilom otišao po Dunda Maroja, te da ce ga dovesti onamo, Marin se razbjesni. Kada je našao Popivu ovaj ga savjetuje da ode k Lauri i da je zamoli da mu posudi 3000 dukata, da kupi robu. Ugo ponovno dolazi kod Laure, te moli Petrunjelu da kaže Lauri da ce joj dati dukata koliko joj drago, samo da bude njegova žena. Kada ga Tripce sve to cuje on se posvadi s Ugom. Popiva govori Lauri o tome kako je Marin u teškom stanju i kako nema novaca, a Laura mu odgovara neka Marin dode k njoj i ona ce mu pomoci. Marinova zarucnica Pera, susrela je Petrunjelu i kaže da su Marin i ona zaruceni vec 3 godine. Prvom prilikom ce to Petrunjela prenijeti gospodarici.


IV cin
Dundo Maroje saznaje da je Bokcilo dosta novca potrošio na hranu i to ga ljuti jer je on veoma škrt. Pošto je Marin nabavio novca od Laure, kupio je robu kojom bi se ocu dokazao kao trgovac. Marin se skromno odjene te pode ocu u susret. Kad su se susreli Maro kaže ocu da ga je napao netko njemu slican, pretvarajuci se uzornim gradanom i poštenim trgovcem. Dundo Maroje se u ovoj situaciji pokazao lukavijim rekavši da treba pohraniti zlato koje je sa sobom donio. Tako je na prevaru uspio nadmudriti Marina i preoteo mu robu. U grad dolazi neki covjek i traži djevojku po imenu Mandalijena. On je iz Kotora, a poslao ga je otac te djevojke da ju pronade jer ju je izgubio. Kada se Petrunjela vratila Lauri, rekla joj je da je Marinu u Rimu došla zarucnica, da ju je Marin prevario i da mu je bez veze dala 3000 dukata. Nakon nekog vremena dolazi Popiva donoseci poklon Lauri od Marina. Ona primi poklon i naredi Popivi da joj hitno dovede Marina.


V cin
U petom cinu se ocituje potpuna pobjeda Pometa koji zna upravljati fortunom. On odjeven poput plemica, s ogrlicom oko vrata dolazi Lauri i u zamjenu za 3000 izgubljenih dukata ponudi Uga Tudeškog. Pomet se s Laurina balkona ruga Marinu i Popivi, koji bjesne. Nakon sve zavrzlame napokon su se na okupu našli Dundo Maroje, Bokcilo, Baba, Pera i Dživo. Dundo Maroje se jako razljutio zbog svog sina, te ga se odrice. Pera je razocarana, no još i dalje voli Mara. No ipak, na kraju, sve je sretnije završilo povratkom svih u Dubrovnik, dok se sinjora Laura vratila u Kotor.Novac ne treba trošiti bez nekakve veze jer to ima smisla samo neko vrijeme dok novca ima, no kad ga ponestane život se gotovo pretvara u nocnu moru iz koje se teško izlazi, djelo još govori o potrazi oca za gotovo izgubljenim sinom koji uzevši ocu novce živi lagodan život zabavljajuci se poput svojih vršnjaka.
5 Lektire za školu: DUNDO MAROJE Marin Držic Dundo Maroje Bilješke o piscu: Marin Držic, nadimkom vidra, rodio se godine 1508. u Dubrovniku, u obitelji trgovca pucanina. Obi...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi