+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

DUNDO MAROJE

MARIN DRŽIĆ:
DUNDO MAROJEBilješke o piscu:
Marin Držic (1508. - 1567.) je u Dubrovniku sredinom 16. stoljeca razvio živu i plodnu kazališnu djelatnost. Snabdjevao je amaterske družine scenskim djelima. I sam je sudjelovao u organiziranju predstava pa je postao središnja licnost dubrovackog kazališta. U nepunih deset godina napisao je dvanaest djela za pozornicu. Djela su mu: ˝Pamet˝, ˝Tirena˝, ˝Novela od stanca˝, ˝Pjesnik ujedno sastavljeni s mnozi druzim lijepim stvarni˝, (lirske pjesme), ˝Dundo Maroje˝, ˝Skup˝, te pastitske igre ˝Pjerin˝, ˝Mande˝, ˝Arkulin, ˝Grižula˝, i tragedija ˝Hekura˝. Prilikama i
parodicnim kombinacijama namjenjen je pozivu svecenika, on je mogao do svog sudnjeg dana ostati samo klerik u ˝Domiru˝ i ne manje skromni župnik u nekom odjelu granda, a on je, baš kao da je nastojao da proba svaki hljeb i iskusi svaku sudbinu, bio je i orguljaš u katedrali, i svirac na zabavama, i student crkvenog prava, rektor sveucilišta i glumac pri izvodenju zabranjenih komedija i sobar jednog grofa na putu za Bec, i tumac tog istog grofa na putu za Carigrad, i pisar u bijednim i zadimljenim uredima svoje Republike, i zabavljac svojih sugradana i pjesnik ljubavnih stihova, pastoralnih ekloga, komedija iz gradanskog života i uzvišenih, dirljivih tragedija i organizator veselih priredbi za svecanosti ˝prid dvorom˝ ili po gospodskim kucama, i kapelan nadbiskupov u Veneciji i opasni zamjenik u Firenci. Onaj neobuzdani duh renesansnog covjeka koji nigdje ne može da se smiri i koji ni u cem ne može trajno da uživa, bjesnio je i u njemu, i u vrlo velikoj mjeri.

Književni rod:
Dramski

Književna vrsta:
Komedija

Mjesto radnje:
Rim

Tema:
Škrtost i novac

Ideja:
Kako si u životu uciniš, tako ce ti biti

Jezik:
Štokavsko narjecje, mnogo talijanskih rijeci i latinskih izreka

Kompozicija djela:
2 prologa
5 cinova podijeljenih u scene

Kratki sadržaj:
U prologu nas carobnjak upoznaje sa radnjom cijele konedije. Starca Maroje dolazi u Rim sa sinom Marom. Dao je sinu 5000 dukata i poslo ga u Italiju da obide sva važna trgovacaka mjesta i postane trgovac.
Medutim, Maro je novac potrošio živeci u Rimu i kupovao je darove Lauri u koju se zaljubio. U Lauru je bio zaljubljen i Ugo Tudšek. Svi oni imaju svoje sluge koji su im veliki pomocnici i savjetnici. Maroju pomaže Bokcilo, Ugu Pomet, Maru Popiva, a Lauri Petrunjela. Laura uživa u ˝bogatstvu˝ koje Maro djeli s njom, ali kad je Maroje došao u Rim, Maro se pretvarao da ne pozna vlastitog oca. Onda mu Popiva savjetuje da ode Lauri posudi 3000 dukata i da glumi da je trgovac. Laura je, zaludena pricom o velikom Marojevom bogatstvu, posudila je novac. Plan nije uspio jer je Maroje prevario sina i uzeo mu te tri tisuce. U grad je otprilike u isto vrijeme došla i Pera, Marova zarucnica. Ona je saznala da je Maro s Laurom. Kroz cijelu pricu Pomet, sluga Uga Tudšeka, pokušava pomaknuti vodu na svoj mlin i otkriti cijelu istinu Lauri da ostavi Mara i uda se za njegova gospodara. Otkrio je Petrunjeli da je Maro zarucen, te da ce mu otac uzeti sav novac i povesti ga u Dubrovnik. Kasnije se otkriva i da je Maroje uzeo Laurin novac. Slucajno, Pomet na ruke dobiva dva pisma koja ce se kasnije pokazati izuzetno važna. Otkrio je i da je Laurino pravo ime Mandalijena Tudšek i za to dobio sto škunda. Ne otkrivajuci to nikome, uspio je spojiti Lauru i Uga. Maro se pristao oženiti Perom jer je njemu baka ostavila veliko bogatstvo, ali pod uvjetnom da se oni vjencaju.
Pomet se zarucio s Petrunjelom, a Maroje je vratio bar dio svojih novaca.

Analiza likova:
Dundo Maroje
Živ covjek i tipican dubrovacki trgovac iz epohe renesanse, a tek poslije toga smiješan i škrt starac komedije, on, istina, neumorno place za svojim dukatima i neprikladno podvlaci da mu je do njih više stalo nego do sina (Maro/Marin).

Maro Marojev
Renesansni mladic, sin škrtog dubrovackog trgovca, željan slobode i uživanja. Kad ga je otac poslao u Italiju da postane trgovac iskoristio je priliku i slobodno i bez razmišljanja trošio novac koji mu je otac dao. Naivno i bez razmišljanja prihvaca sve tude savjete. Lakomislen i rasipan.

Pomet
Sluga Uga Tudšeka, zaljubljen u Lauru koja je Marova ˝kurižana˝, tj. ljubavnica. Snalažljiv je i dosjetljiv, traži puteve do svog cilja, sve cini u svoju korist i za svoj boljitak.


Popiva
Marov sluga koji, kao i Pomet, cini sve da bi pomogao gospodaru iz
vlastite koristi.

Laura
Bogata gospoda koja je takoder doselila iz hrvatskih krajeva gdje se negdje zvala Manda. No, njeno pravo ime je Mandalijana Tudšek što je takoder otkrio Pomet i za to dobio prilicno novca. Laura je navodno zaljubljena u Mara, a ustvari voli njegov novac i luksuz koji joj je pružao trošeci ocev novac.

Petrunjela
Laurina služavka, takoder pomaže gospodarici gledajuci pri tom svoju korist. I ona se kao i svi likovi u ovoj komediji, ˝okrece kako vjetar puše˝.

Bokcilo
Marojev sluga, njegov pomocnik i savjetnik. Stalno govori o Marojevoj škrtosti.

Pera
Prevarena Marova zarucnica, ali je na kraju ipak dobila što je htjela, tj. udala se za Mara, ali i to je radi novca. Ona je vjerojatno jedina uz Uga Tudšeka koja se povodila za srcem, a ne za materijalnom koristi.

Ugo Tudšek
Zaljubljen je u Lauru i postaje njen muž na kraju. Bio je sve spreman dati za svoju ljubav.

Dojam o djelu:
Ne znam koja je baš svrha ovog djela kao školske lektire. Zapravo ne razumijem što bi trebali nauciti? Kako ne smijemo odustati od konacnog cilja, kako treba gaziti sve što nam se nade na putu radi vlastite koristi? Ovo djelo mi se cak ni ne svida. Nema pozitivnih likova, u komediji nijedan lik nije držao do nekih moralnih normi. Ponašali su se kako je to njima najbolje odgovaralo. Jedino što mi se stvarno svida je Pometova lukavost i snalažljivost.
5 Lektire za školu: DUNDO MAROJE MARIN DRŽIĆ: DUNDO MAROJE Bilješke o piscu: Marin Držic (1508. - 1567.) je u Dubrovniku sredinom 16. stoljeca razvio živu i plodnu kazališnu...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi