+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Brada

Pisac : Janko Polić Kamov

Bilješka o piscu / životopis :
Janko Polić Kamov (1886.-1910.) pjesnik je, pripovjedač, dramski pisac i esejist.
Živio je boemski, avanturistički i mnogo putovao po Dalmaciji, Crnoj Gori, Italiji te Španjolskoj, gdje je i umro, vjerojatno od kuge.
Djela: ''Psovka'', ''Ištipana hartija'', ''Ćaskanja'', Novele i eseji'', ''Sabrana djela''

Književni rod djela: proza
Vrsta djela: novela

Karakterizacija likova :

Pisac:
''Onako suh, visok, obrašten dugom i suhom bradom, s poluprezirnim i suhim usnama, pogrbljena i učena stasa, i s dugim nosom, na kojem umorno počivahu očali.''

Kratki sadržaj / fabula lektire:

Novela započinje time kako je pisac obrijao bradu.
Govori o tome kako ga je okolina doživljavala dok je imao bradu. Smatrali su ga starijim nego što je uistinu bio, zatim da izgleda ozbiljno i starački te da je slikar i profesor. Djevojke se nisu obazirale na njega. Putovao je mnogo, govorio malo, a čitao uvijek. Šalio se nikad nije.
Nakon što se obrijao, osjećao se lakšim. Odlučio je otići na nauke. U vlaku je upoznao djevojku koja mu se odmah svidjela. Nakon nekog vremena rastali su se i svatko je otišao na svoju stranu.
Našao je stan i zaljubio se u gazdaričine četiri kćeri. Ubrzo je ostao bez novca, napušten od svih. Smatrao je da je njegovo ''ja'' u obrijanoj ili obrasloj bradi.
Brada je bila bit njegova života!
''Zbunila se majka priroda i pijana bješe kod poroda: tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša.'' Kamov o sebi.               

5 Lektire za školu: Brada Pisac : Janko Polić Kamov Bilješka o piscu / životopis : Janko Polić Kamov (1886.-1910.) pjesnik je, pripovjedač, dramski pisac i esejis...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi