+ -

Pretraži ovaj blog

Popis Lektira

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Bijeli jelen

Pisac : Vladimir Nazor

Bilješka o piscu : Vladimir Nazor rodio se 1876 na otoku Braču, a umro je u Zagrebu 1949. Pisao je pjesme, pripovijetke, romane, itd.. Najpoznatija djela su mu: Pastir Loda, Veli Jože, itd..
Mjesto radnje : šuma, selo
Vrijeme radnje : prošlost
Vrsta : priča da djecu
Tema : djevojka Anka provodi život u šumi
Poruka : čovjek treba živjeti tamo gdje mu je mjesto.
Opis Likova : Zlatokosa je djevojka zlatne kose. Hodala je uvijek bosa. Bila je jako dobra. Voljela je Bijeloga Jelena i ostale životinje u šumi. Kad su lovci uhvatili Bijeloga Jelena, vratila se među ljude i spasila ga.

Kratki sadržaj / Fabula lektire :
Ovo je priča o guščarici Anki koja se zbog guska Gagarila izgubila u šumi. Dok je Anka tražila Gagarila, našla ju je košuta i odvela u šumski ležaj. Anka je rasla i jednog dana je zbog njene zlatne kose prozvaše Zlatokosa. Anka je živjela i rasla uz Bijelog Jelena. Za njih su brinuli jelen Vitogor i košuta. Sve je bilo dobro, dok jednog dana u šumu nije došao neki mladić po imenu Ivan. Ivanov otac je bio slavni lovac. Kad je Ivan ugledao Zlatokosu, odmah je rekao: "Ova će djevojka udati se za mene!" Tog dana Ivan spremao u lov. Kad su životinje u šumi čule viku ljudi, odmah su se spremile za obranu. Zlatokosa i Bijeli Jelen su morali ostati na sigurnome, u šumskom ležaju. Bijeli Jelen nije osjetio opasnost pa je krenuo za ostalim životinjama. Lovci su ga uhvatili i zarobili. Anka je prenjela životinjama poruku od Ivana koja je glasila: "Ako se Anka vrati ljudima da će pustiti Bijeloga Jelena. Jednog dana Zlatokosa se je vratila ljudima i udala za Ivana.

5 Lektire za školu: Bijeli jelen Pisac : Vladimir Nazor Bilješka o piscu : Vladimir Nazor rodio se 1876 na otoku Braču, a umro je u Zagrebu 1949. Pisao je pjesme, pripovij...

Nema komentara:

Objavi komentar

< >

Vidi